Photo: Felicia Honkasalo

Sinna Virtasen opinnäytetyö luo muotokuvan Mary Anningista

Sinna Virtasen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelman taiteellinen opinnäytetyö Mary Anning nostaa esiin poikkitaiteellisuuden niin taiteessa kuin sen tekemisessä. Poikkeuksellista on myös työn aihe, joka henkilöityy yhteen ihmiseen, englantilaiseen luonnontieteilijä Mary Anningiin, joka syntyi, eli ja kuoli Lyme Regissä Etelä-Englannissa 1799–1839.

Anningin paleontologiset löydökset, muun muassa ensimmäiset vesiliskot, mullistivat tiedeyhteisön käsitystä maailman synnystä ja historiasta, haastoivat ajatuksia ikuisuudesta aikana, jolloin luomiskertomus oli vielä vallitseva käsitys. Anningista tiedetään varsin vähän hänen saavutuksiinsa nähden ja hänestä on olemassa vain yksi muotokuva, ajalleen ja tyylilleen uskollinen. Esitys rakentaa uuden muotokuvan Mary Anningista.

Ajatus produktiosta lähti Virtasen ja Felicia Honkasalon vierailusta Natural History Museumissa Lontoossa helmikuussa 2012. He törmäsivät valtavaan Plesiosaurukseen, vesiliskoon. Vieressä oli kuva Mary Anningista ja tietoja hänen löydöksistään. Kiinnostus vähän tunnettuun tutkijaan syttyi ja työryhmän muodostuttua matkattiin Lyme Regisen kaupunkiin.

”Tajusin, että aihe kiehtoo minua niin paljon että haluan kirjoittaa aiheesta myös lopputyönäytelmäni ja ohjata sen itse”, Virtanen kertoo.

Mary Anning on osa teosparia, jonka toinen osa on helmikuussa avattava installaationäyttely Galleria FAFAssa. Näyttelyn työryhmään kuuluvat Felicia Honkasalo (Kuvataideakatemia), Akuliina Niemi (Kuvataideakatemia) ja Sinna Virtanen, joka toimii ryhmässä dramaturgina. Esityksessä käytetään osittain samoja materiaaleja kuin näyttelyssä.

Sinna Virtasta kiehtoo monialaisuus ja dramaturgian opintojen aikana hän on tehnyt myös paljon muuta, mm. toiminut esitysdramaturgina, tehnyt suomennoksia, esiintyjäntöitä sekä ollut yli puoli vuotta Ylellä apulaisohjaajana draamasarjassa. Hän on suorittanut myös elokuvaohjauksen kursseja Aalto-yliopistossa.

Mary Anning
Ensi-ilta: to 19.3. klo 19.00

Ohjaus ja teksti: Sinna Virtanen (D)
Koreografia: Lotta Wichmann (TAO)
Näyttelijät: Pyry Nikkilä (N5) ja Irina Pulkka (vier.)

Suunnittelijat: Juho Lindström (lavastus, tait. opinnäyte, TeM, Aalto ARTS), Akuliina Niemi (KuvA), Felicia Honkasalo (KuvA), Erno Aaltonen (vier.), Ilkka Tolonen (VäS, kolmannen opintovuoden produktio)

Esityksen näytösajat: www.piletti.fi
Näyttely on avoinna 22.2. asti, ti–su klo 11–18.