Sibalius-Akatemian opiskelija Katilyne Roels testaa uutta elektroakustista pedaaliharppua.

Sininen sähköharppu saapui Sibelius-Akatemialle

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian harppuluokasta kuuluu erikoisia soundeja. Lattialle on levitetty kitarapedaaleja, ja innokkaat harpistit ovat kerääntyneet testaamaan Sibelius-Akatemialle vastikään hankittua soitinta – sinistä sähköharppua.

– Harppu tuli meille viime vuoden lopulla Ranskasta. Kyseessä on elektroakustinen Camac Blue -harppu, harpun vastuuopettaja Päivi Severeide kertoo.

Vaikka harppu on soittimena vanha, sähköharppu on verrattaen uusi soitin. Pedaaliharppu esiteltiin suurelle yleisölle vuonna 1990. Sibelius-Akatemian soitin on vasta toinen elektoakustinen pedaaliharppu Suomessa.

– Sähköharpun hankkiminen Sibelius-Akatemialle on ollut minulla pitkään mielessä. Akatemialle tämä on uusi aluevaltaus sekä ammatillisesti että pedagogisesti. Tarkoituksena on monipuolistaa harpun käyttömahdollisuuksia ja mahdollistaa harpisteille monipuolisesti töitä.

– Uusi soitin tulee laajan joukon käyttöön. Kaikki pääaineharpistit tulevat soittamaan tätä, ja mahdollisuuksien mukaan soitinta lainataan vierailijoille.

Päällisin puolin sähköharppu on hyvin akustisen sisarensa kaltainen. Erottava tekijä on sähköharpun sisäiset mikrofonit. Niiden signaalia voi vahvistaa ja muokata sähköisillä lisälaitteilla.

– Kun ääntä voi muokata reaaliaikaisesti ja toistaa elektronisesti, tarjoaa tämä harpisteille uusia mahdollisuuksia. Harppu on isoääninen akustinen soitin, ja sähköjen liittäminen siihen on mullistava asia.

Harpun käyttöönotossa on mukana Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian lehtori Alejandro Olarte. Hän avustaa sähköharpun vahvistamiseen ja efektointiin liittyvissä teknisissä kysymyksissä.

Soittamisen näkökulmasta erot sähköisen ja akustisen harpun välillä ovat pieniä. Pientä hienosäätöä soittotekniikassa täytyy kuitenkin tehdä.

– Sormien tuleminen kielille on erilainen, sillä vahvistus saattaa poimia hälyääniä herkemmin.

– Myös oman soiton kuunteluun täytyy keskittyä eri tavalla. Erityisesti, kun elektroniikkaa käytetään kommunikoivasti – siten, että soitetaan kerroksittain oman soiton päälle.

Debyyttikonsertti huhtikuussa

Huhtikuun 17. päivä sähköharppua pääsee kuulemaan tositoimissa. Soittimen debyyttikonsertissa Sibelius-Akatemian harpistit kantaesittävät kuusi uudelle soittimelle tilaustyönä tehtyä sävellystä.

– Konsertti toteutetaan yhteistyössä Korvat auki -yhdistyksen kanssa. Ideana on, että tehdään sävellyksiä varta vasten tälle harpulle. Samalla säveltäjät oppivat ja opimme itse, Severeide kertoo.

Sähköharpun debyyttikonsertti Blue is Cool: Sähköharppu! 17.4. klo 19 Black Box, Musiikkitalo.