Photo: Juho Papinniemi
Puupuhallinkurssi huipentui Feel Mozart -konserttiin Musiikkitalon Konserttisalissa.

Sibelius Summer Academyn puupuhallinviikko osui kansainvälistymisen ytimeen

Ensimmäinen Sibelius Summer Academy -kurssi toi kesäkuun ensimmäisellä viikolla Musiikkitalon täyteen kotimaista ja kansainvälistä puupuhaltimien huippuosaamista. Kurssille osallistuneet lähes sata opiskelijaa pääsivät nauttimaan maailman huippuorkesterien muusikoiden ja Taideyliopiston puupuhallinopettajien opetuksesta.

Opetus käynnistyi täydellä teholla lauantaina 1.6, jolloin ensimmäiset oppitunnit alkoivat aamukymmeneltä. Heti kurssin ensimetreillä kuultiin myös viikon ensimmäinen konsertti, kun oppilasmatineassa Musiikkitalon kahviossa nautittiin Saariahon, Tomasin ja Telemannin musiikista täysille penkkiriveille. Viikon aikana matineoita pidettiin myös keskustakirjasto Oodissa.  

 

Kesäisellä puupuhallinkurssilla opettivat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian omat opettajat sekä huippumuusikot merkittävistä eurooppalaisista orkestereista; huilistit Emily Beynon (Royal Concertgebouw Orchestra) ja Sophie Cherrier (Ensemble intercontemporain), klarinetisti Calogero Palermo (Royal Concertgebouw Orchestra), saksofonisti Claude Delangle (Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris) sekä fagotisti Dag Jensen (Norwegian Academy of Music, University of Music and Performing Arts Munich). Erityisen antoisaksi niin opettajat kuin opiskelijatkin kokivat sen, että kurssin mittaan tekemään yhteistyötä tehtiin sekä opetusluokissa että konserttilavoillakin.

- On minusta ainutlaatuista ja tärkeää, että tällaisella kurssilla opettajat ja opiskelijat pääsevät myös esiintymään yhdessä, kiitteli Calogero Palermo

Oboisti Dominik Wollenweber Berliinin filharmonikoista joutui viime hetkellä perumaan tulonsa, mutta hänen tilalleen saatiin Kalev Kuljus, joka oli innoissaan myös ensimmäisestä vierailustaan Musiikkitalossa.

Sibelius Summer Academyn opetusvierailut limittyvät Sibelius-Akatemian vuoden 2019 alussa käynnistynyttä kansainväliseen vierailijaohjelmaan, jonka ajatuksena on saada kansainväliset oman alansa kiinnostavimmat huipputaiteilijat opettamaan Taideyliopistoon ja tuomaan opetukseen jotakin sellaista, joka täydentää mielenkiintoisella tavalla jo olemassa olevaa opetusohjelmaa. 

- Löysin Sibelius Summer Academyn verkosta ja kiinnostuin sen tarjoamasta opettajakunnasta. Minusta on arvokasta päästä verkostoitumaan kansainvälisten muusikoiden kanssa, joista saattaa myöhemmin myös tulla työkavereitasi, kertoo yhdystaltalainen kurssille osallistunut klarinetisti Stefani Feldman.

- Kurssi oli mielestäni erinomaisesti järjestetty! Olen oppinut keinoja muuntaa ajatukseni ja tunteeni musiikililsiksi, ymmärrettäviksi eleiksi. Meitä myös rohkaistiin ottamaan riskejä muusikoina, Feldman toteaa. 

 

Tapahtuman taiteellisena johtajana ja vastuuopettajana toimi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian professori Harri Mäki.

- Esimerkiksi Concertgebouwn muusikot tuovat oman soittimensa opetuksen lisäksi mukanaan orkesterinsa yhteissoittokulttuurin perinteen, josta opiskelijat voivat oppia paljon. Yhteistyö meidän ja näiden kansainvälisten huippuopettajien välillä tulee jatkumaan myös kesäakatemian jälkeen koulumme arjessa useamman lukukauden ajan, Mäki iloitsee.

Heti ensimmäisestä päivästä alkaen viikko oli tulvillaan hedelmällisiä kohtaamisia ja eläviä keskusteluja.  Opetus Musiikkitalon saleissa oli avointa myös yleisölle' ja viikon aikana järjestettyihin konsertteihin osallistui lähes 800 kuulijaa. Puupuhallinkavalkadi huipentui Feel Mozart -konsertiin, jossa lavan valtasivat Tapiola Sinfonietta, pianisti Iiro Rantala sekä Sibelius-Akatemain puupuhallinopiskeliajt kapellimestari Michael Collinsin johdolla. Konserttisaliin yli tuhatpäisen yleisön kerännyt konsertti oli osa Taideyliopiston ensimmäistä kertaa järjestämää Feel Helsinki -tapahtumaa. 

Maanantaina 3. kesäkuuta järjestetyn Helsinki Grand Tango -konsertin tunnelmiin voi palata Uniarts.tv:ssä

Lue Taideyliopiston uutiset ja katso tapahtumat aiheesta Sibelius Summer Academy

www.sibeliussummeracademy.fi

#sibeliussummeracademy

facebook.com/sibeliussummeracademy