Sibelius Summer Academy -urkukurssi esittelee muun muassa urkujen ja mykkäelokuvien yhteyden

Minkälainen linkki voi olla uruilla ja mykkäelokuvilla? Entä minkälaisia erityispiirteitä on suomalaisessa urkumusiikkikulttuurissa ja kotimaissa uruissa? Elokuisella Organ Academy -kurssilla parisenkymmentä koti- ja ulkomaista urkujensoiton opiskelijaa perehtyy muun muassa näihin aiheisiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opettajien ja kansainvälisten opettajavieraiden kanssa. Viikon mittainen kurssi on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian käynnistämää uutta Sibelius Summer Academy -kesäakatemiaa.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää elokuussa 2019 Organ Academy -tapahtuman, jolle osallistuu parikymmentä koti- ja ulkomaista urkuria ja urkujensoiton opiskelijaa. 1.-7. elokuuta järjestettävällä kurssilla paneudutaan muun muassa siihen, miten uruilla voi improvisoida musiikkia mykkäelokuviin. Aiheeseen on erikoistunut Suomeen opettamaan saapuva yhdysvaltalainen Peter Krasinski. Opetuksensa lisäksi hän pitää 6. elokuuta oman konsertin, jossa hän improvisoi Wallace Worsleyn ohjaamaan elokuvaan Notre Damen kellonsoittaja (1923).

Opettajaksi saapuu myös unkarilainen urkutaiteilija Balázs Szabó. Hän on muun muassa yksi harvoista Euroopan unionin rahoittaman OrganExpert-tutkinnon suorittaneista. Tämän tutkinnon haltijat voivat toimia kansainvälisinä konsultteina esimerkiksi uusien urkujen rakentamiseen tai historiallisten urkujen ylläpitoon ja konservointiin tai korjauksiin liittyvissä urkuhankkeissa. Tutkinnon on tähän mennessä koko maailmassa suorittanut alle kymmenen henkilöä. Szabó konsertoi vierailunsa aikana Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa 8. elokuuta.

Elokuisen Organ Academy -kurssin aikana tutustutaan urkumusiikkiin ja urkuihin koko laajuudeltaan – sekä soittimiin yksilöinä, urkuohjelmistoon että suomalaiseen urkumusiikkiin ja -kulttuuriin. Viikon aikana kurssin osallistujat pääsevät osallistumaan myös vierailulle Porthanin urkurakentamoon. Yhtä aikaa Sibelius Summer Academy -urkukurssin kanssa Suomeen saapuu myös kymmenkunta 13-18 -vuotiasta urkumusiikista kiinnostunutta nuorta eri puolilta maailmaa Pipe Organ Encounter -tapahtumaan.

Organ Academy -kurssi tarjoaa seitsemän konserttia Helsingin Musiikkitalossa ja Helsingin kirkoissa. Yleisö on tervetullutta myös seuraamaan osaa kurssin opetuksesta Musiikkitalossa ja kirkoissa. Aikataulu päivittyy Sibelius Summer Academyn kotisivuille ja Taideyliopiston verkkosivujen tapahtumakalenteriin kesäkuun 2019 loppuun mennessä.

Sibelius Summer Academy on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälinen kesäkoulu, jonka kursseilla opettavat tunnustetut taiteilijat ja opettajat niin Sibelius-Akatemiasta kuin maailmalta. Kursseille voivat osallistua sekä akatemian opiskelijat että ulkopuoliset hakijat. Sibelius Summer Academy toteutetaan ensimmäisen kerran kesällä 2019. Kesäakatemiatoiminta on uutta Taideyliopistossa ja sitä järjestetään osittain Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella. Säätiöt rahoittavat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa, joka on osa kesäakatemiatoiminnan kehittämistä.

 

www.sibeliussummeracademy.fi

www.facebook.com/sibeliussummeracademy

#sibeliussummeracademy