Photo: Juho Papinniemi
Sellisti Leonardo Chiodon mukaan festivaaleille osallistuminen on tärkeää, sillä tapahtumissa tutustuu muihin muusikoihin.

Sibelius-Akatemian sellistit vierailivat sellofestivaalilla Pekingissä – “Suomessa sello-opetus on todella laadukasta”

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa opiskeleva sellisti Leonardo Chiodo vieraili Super Cello -festivaalilla Pekingissä huhti-toukokuun vaihteessa. Festivaalille osallistui yli 40 huippusellistiä ympäri maailmaa.

Chiodolle festivaalimatka oli ensimmäinen vierailu Kiinaan.

–  Kokemuksena reissu oli hieno. Oli hienoa päästä tekemään musiikkijuttuja Kiinassa, ja oli jännittävä kokemus ylipäätään matkustaa sinne.

Chiodon kanssa matkalla mukana oli kaksi Sibelius-Akatemian sello-opiskelijaa, Sujari Britt ja Augustas Gocentas, sekä selloprofessori Martti Rousi. Pekingissä seurueen aika kului tiiviisti musiikin parissa.

– Esiinnyimme tapahtuman avauspäivänä ja soitimme kolmeosaisen selloteoksen, josta jokainen opiskelija soitti yhden osan. Lisäksi meidän sellobändi esiintyi tapahtuman loppupuolella.

Viikon mittaisella festivaalilla ohjelmassa oli myös mestarikursseja – tai oikeastaan avoimia soittotunteja. Festivaalille osallistui vajaat kymmenkunta sellonsoiton opettajaa oppilaineen, ja mestarikursseilla opettajat opettivat omia oppilaitaan festivaaliyleisön seuratessa.

– Itsekin pidimme tällaisen soittotunnin, ja kävin myös seuraamassa useita tunteja. Mestarikursseilla tulee aina esille asioita, jotka täydentävät aiemmin opittua.

Nähtyään sellistejä ympäri maailmaa Chiodo kehuu Suomessa saamansa koulutusta.

– Suomessa sello-opetus on todella laadukasta, ja suomalaiset sellistit kestävät hyvin kansainvälistä vertailua.

– Itse olen vielä soittourani alkupuolella, ja alussa käydään läpi erittäin tärkeitä asioita. Sibelius-Akatemiassa olen saanut hyvin tukea ja erittäin hyvät eväät soittouran alkuvaiheeseen.

Chiodo kertoo, että mestarikurssien ja esiintymiskokemuksen ohella festivaaleilla on tärkeä rooli verkostoitumisen kannalta. Nuorelle muusikolle kontaktit ovat tärkeitä.

– Festivaalilla tutustuu muihin sellisteihin ja yhteyksiä muodostuu. Törmään Pekingissä olleisiin sellisteihin varmasti tulevissa sellotapahtumissa.