Photo: Wilma Hurskainen

Sibelius-Akatemian kanteleopetus täyttää 30 vuotta

Juhlavuoden kunniaksi kuullaan muun muassa Suomen ensiesitys Kaija Saariahon teoksesta ja pystytetään kantelenäyttely Musiikkitaloon.

Sibelius-Akatemiassa on opetettu klassista kanteleensoittoa vuodesta 1987. Kanteleluokalta on valmistunut tähän mennessä 27 musiikin maisteria ja kaksi tohtoria. Tällä hetkellä kanteleensoittoa opiskelee solistisena pääaineenaan viisi opiskelijaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana suomalaisen konserttikanteleen opintoihin ovat löytäneet myös ensimmäiset ulkomaiset opiskelijat. Sähkökantele tuli osaksi kantelekoulutuksen opetusohjelmaa 2010.

- Alusta alkaen tavoitteena on ollut nostaa kantele tasa-arvoiseen asemaan muiden taidemusiikin soitinten rinnalle, kertoo Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtori, kanteleensoiton vastuuopettaja Ritva Koistinen-Armfelt.

Yhteistyö säveltäjien kanssa on muodostunut keskeiseksi osaksi koulutusta. Sibelius-Akatemian opiskelijat ovatkin vuosien varrella kantaesittäneet lukuisia teoksia soolokanteleelle ja erilaisille kokoonpanoille, joissa kantele on mukana.

- Sibelius-Akatemian koulutus on osaltaan aktiivisesti uudistanut kanteleelle tarjolla olevaa ohjelmistoa. Kanteleen äänimaailmaa yhdistellään nykyisin rohkeasti sekä muihin instrumentteihin että elektroniikkaan. Nuorten, innostuneiden muusikoiden ansiosta yleisö voi kohdata aiempaa moni-ilmeisemmän kanteleen, Koistinen-Armfelt toteaa.

Kansallissoittimen monet kasvot esille kolmessa konsertissa ja näyttelyssä

Kanteleluokan juhlakonsertissa 11. marraskuuta kuullaan useita sävellyksen opiskelijoiden ja ammattisäveltäjien kantaesityksiä sekä Suomen ensiesitys Kaija Saariahon teoksesta huilulle ja kanteleelle. Kantele esittäytyy barokkimusiikkisoittimena 26. lokakuuta Huopalahden kirkossa järjestettävässä opiskelijakonsertissa. Osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa 14. marraskuuta Musiikkitalon Camerata-salissa kuullaan lisäksi Eija Kankaanrannan, Kokkola-kvartetin, Camilla Hoitengan ja Assi Karttusen konsertti, jossa peilataan suomalaista sielunmaisemaa universaalein sävelin. Musiikkitalon pääaulassa on 6.–12. marraskuuta myös esillä näyttely, jossa voi tutustua konserttikanteleeseen sekä kanteleluokan vuosien varrella tekemiin levytyksiin.
 

Lisätiedot:
Kanteleen vastuuopettaja Ritva Koistinen-Armfelt
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
ritva.koistinen-armfelt (at) uniarts.fi

 

Lue kanteleen vastuuopettaja Ritva Koistinen-Armfeltin haastattelu

Kanteleopiskelija Emma Vähätalo vieraana Yleisradion Kantapöytä-ohjelmassa 11.10.2017

Katso säveltäjä Pekka Jalkasen videohaastattelu kanteleelle säveltämisestä ja yhteistyöstä Sibelius-Akatemian kanteleluokan kanssa

 

 

Barokkia kanteleella
26.10.2017 klo 19, Huopalahden kirkko, Vespertie 12, Helsinki, vapaa pääsy
Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston kanteleopiskelijat esiintyvät.
J.S. Bach, G.B. Draghi, S.L. Weiss
 

Uudet sävelet – Kanteleluokka 30 vuotta!
11.11.2017 klo 17, Musiikkitalo, Camerata, Mannerheimintie 13
Liput: 17,50/11/6€ (Ticketmaster), 15/10/5€ (Musiikkitalo)
Konsertti lähetetään suorana verkossa osoitteessa www.uniarts.fi/uniartstv
 
Mirrors – Musiikkia kanteleelle, huilulle ja jousille
14.11. 2017 klo 19, Musiikkitalo, Organo

Liput: 17,50/11/6€ (Ticketmaster), 15/10/5€ (Musiikkitalo)
Konsertti on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.