Photo: Anni Ranta
llkka Eronen, traverso, Naomi Dumas, viulu, Tatu Ahola, sello, Georgeanne Banker, fagotti

Sibelius-Akatemian ja Juilliard schoolin vanhan musiikin opiskelijat tapasivat

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vanhan musiikin aineryhmän kevätkausi huipentui 29.5.2019 kohtaamiseen Juilliard School of Musicin opiskelijoiden kanssa. Juilliardin vanhan musiikin osaston opiskelijaryhmä sai kotimaisilta kollegoiltaan raikuvat aplodit saapuessaan Ackté-saliin T-taloon. Esittäytymisen  jälkeen opiskelijat jakautuivat kamarimusiikkiryhmiin, joissa jokaisessa soitti opiskelijoita molemmista oppilaitoksista.

Ryhmät työstivät ennalta sovittuja kappaleita lyhyesti ennen iltapäivän konserttia, jossa säveltäjäniminä mm. Muffat, Legrenzi, Telemann, Fasch, Dornel ja C. P. E. Bach. Ilmassa oli paljon naurua, iloista puheensorinaa ja toista tuntia upeaa barokkimusiikkia. Vieraiden vilkkaus, välitön kommunikaatiotyyli sekä taiteellisesti korkea taso näkyi musiikkiesityksissä. Lopuksi osallistujat pääsivät nauttimaan herkkupöydän antimista, joissa oli huomioitu suomalaista ruokakulttuuria – ruissipsit, leipäjuusto ja mustikat tekivät hyvin kauppansa.

Sibelius-Akatemian traversonsoiton opiskelija Ilkka Erosen mielestä yhteistyö Juilliardin vanhan musiikin opiskelijoiden kanssa oli hieno tapa päättää lukuvuosi. ”Yhteistyö ja yhdessä soittaminen heidän kanssaan toimi mainiosti, sillä he olivat avoimia, rentoja ja ennen kaikkea hienoja soittajia. Oli myös mukava päästä tutustumaan soittajiin paremmin konsertin jälkeen illanvieton merkeissä”, kertoo Ilkka. Hänen ryhmänsä esitti Johann Friedrich Faschin sonaatista huilulle, viululle, fagotille ja continuolle kaksi ensimmäistä osaa.

Juilliardin opiskelijoiden Suomen vierailu piti sisällään muutakin kuin tutustumista Sibelius-Akatemian vanhan musiikin aineryhmään. Juilliard 415 -nimeä kantava opiskelijoista koottu barokkiorkesteri oli 12-päiväisen kiertueensa loppusuoralla yhdessä Yale Schola Cantorum -kuoron kanssa ja konsertoi Temppeliaukion kirkossa 30.5.2019. Suomen lisäksi esiintymisiä oli Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Orkesterissa oli mukana soittamassa myös barokkitrumpetisti Emmi Savolainen Sibelius-Akatemiasta.

Ryhmän mukana ollut ainejohtaja Benjanmin Sosland (Administrative Director of Historical Performance) kertoi Juilliardin olevan haluttu oppilaitos myös vanhan musiikin koulutuksen osalta. Vuosittainen hakijamäärää on noin 80 opiskelijaa. Koulutusohjelmaa leimaa vahva kansainvälisyys – 1/3 opiskelijoista tulee muualta kuin Yhdysvalloista. Juilliard tarjoaa tällä hetkellä vain vanhan musiikin maisterikoulutusta kun taas Sibelius-Akatemiassa voi opiskella sekä kandidaatin- että maisterintutkinnon.

Tapahtuman järjestämisestä vastasivat vanhan musiikin aineryhmän puolelta Annamari Pölhö sekä Jari S. Puhakka.

Teksti ja kuvat: Anni Ranta