SibaRecordsin kevään uutuusjulkaisuissa sukelletaan cembalon historiaan ja elektronisiin äänimaisemiin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki SibaRecords julkaisi cembalisti Marianna Henrikssonin debyyttisoololevyn Frammenti del discorso amoroso 27. huhtikuuta sekä Electronic Chamber Music -yhtyeen nimikko- ja debyyttialbumin Electronic Chamber Music 11. toukokuuta 2018. Henrikssonin levykokonaisuus sisältää 1600-luvun alkupuolen italialaista cembalomusiikkia esitellen valikoiman varhaisbarokin kiinnostavimpia toccatoja ja tanssikappaleita muun muassa Girolamo Frescobaldilta, Giovanni Picchiltä ja Tarquinio Merulalta. Electronic Chamber Music puolestaan näyttää suuntaa elektronisen kamarimusiikin alueella yhdistäen hienovaraisen akustisen muusikkouden konemusiikin äänimaisemiin ja rytmiikkaan omaperäisellä tavalla.

Marianna Henriksson: Frammenti del discorso amoroso (SRCD-1020)

Marianna Henriksson on kansainvälisesti esiintyvä cembalisti, joka toimii Suomessa ja Euroopassa useiden orkesterien ja yhtyeiden jäsenenä sekä solistina. Hän on esiintynyt muun muassa Helsingin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, ranskalaisen Les Ambassadeursin sekä italialaisen Il suonar parlante -orkesterin riveissä. Henriksson on aktiivinen monitaiteisella kentällä. Hänen johtamansa Monteverdin Maria-vesper sai hiljattain ensi-iltansa sai Helsingin barokkiorkesterin ja Uuden tanssin keskus Zodiakin yhteistuotantona. Henriksson tekee tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiaan 1600-luvun alun italialaisesta musiikista.

1600-luvun alku oli Italiassa musiikillisen murroksen aikaa: säännönmukaisen renessanssipolyfonian rinnalle luotiin uusia, tekstin ja tunteiden ilmaisua korostavia ihanteita. Esikuvana oli antiikin draama, jonka uskottiin olleen läpeensä laulettua. Puhuva laulaminen muotoutui musiikin ilmaisuvoimaisimmaksi muodoksi, ja uudet ihanteet vaikuttivat myös sanattomaan soitinmusiikkiin. Levylle valikoituneet polveilevat toccatat ovat kuin tunteikasta puhetta soittimella, soitinresitatiivia. Myös tanssimuotoihin perustuvat kappaleet kuljettavat kuulijan erilaisten tunnetilojen läpi.

– Nämä kappaleet ovat kuin rakkauskirjeitä. Ne ovat musiikkia ensimmäisessä persoonassa. Cembalo muuntuu puhujaksi, joka käyttää kaikkia rakastuneen kielen kuvioita: kaipausta, halua, hellimistä, uhkailua, itkua, naurua ja uupumista. 1600-luvun italialainen musiikki sisältää hurjia dissonansseja, jotka ovat täynnä täyttymyksen janoamista ja pitkittämistä, Henriksson kertoo.

Levy sisältää myös Henrikssonin yhdessä äänisuunnittelija Tuomas Norvion kanssa tekemän sovituksen Gregorio Strozzin urkutoccatasta, jossa elektronisesti käsitelty cembalon sointi laajenee avaruudellisiin mittoihin.

Electronic Chamber Music (SRCD-1022+LP)

Electronic Chamber Music on helsinkiläinen kvartetti, jolla on ainutlaatuinen lähestymistapa elektroakustiseen livemusiikkiin. Yhtye soittaa itse tehtyjä aktiiviakustisia soittimia, jotka kumpuavat yhtyeen jäsenten uraauurtavasta tutkimus- ja kehitystyöstä musiikkiteknologian alalla. Levy on tiettävästi kansainvälisestikin ensimmäinen aktiiviakustisilla soittimilla äänitetty julkaisu. Soittimet mahdollistavat akustisen ja elektronisen muusikkouden saumattoman yhdistämisen, joka kuuluu levyllä akustisen soiton, äänimaisemien ja tekstuurien monimuotoisena ja yhteen sulautuvana kirjona.

Electronic Chamber Music on mukaansatempaava äänimatka, joka vie kuulijan hypnoottisten rytmien, äänivärisävellysten, intiimien jousiduojen ja valtavien synteettisten äänivallien läpi. Johtolankana toimii yhtyeen omintakeinen soundi. Kansainvälisen kokoonpanon jäsenet ovat kitaristi, tutkija ja äänitaiteilija Otso Lähdeoja, modulaarisyntetisaattoreita operoiva elektronimuusikko Alejandro Montes de Oca (Meksiko), globaalin musiikin spesialisti, kontrabasisti ja säveltäjä Nathan Thomson (Australia) sekä Hollannissa uraa luonut viuluimprovisoija Aino Eerola.

SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta alkoi vuonna 2009. Sen tavoitteena on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa. SibaRecordsin maailmanlaajuisena jakelijana toimii Naxos. Marianna Henrikssonin ja Electronic Chamber Musicin levyt ovat kuunneltavissa myös Spotifyn kautta.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet

Tuotantoassistentti Pauli Raitakari
p. 050 511 6467

www.uniarts.fi/sibarecords