Photo: Veikko Kähkönen / Jan Rosström
Kahdeksannen Sibafestin ohjelman on koonnut Aija Puurtinen.

Sibafestin äänessä-teemainen ohjelma on julkaistu – mukana Club For Five, Rajaton ja Sakari Oramo

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian taiteellista toimintaa esittelevä Sibafest järjestetään 25.1.–1.2.2020. Festivaalin ohjelman on koonnut Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen ainejohtaja ja kahdeksannen Sibafestin taiteellinen johtaja Aija Puurtinen.

– Minua on aina kiehtonut äänen ainutlaatuisuus – se, miten jokaisen ihmisen ääni on sormenjäljen tavoin täysin ainutlaatuinen, Puurtinen kertoo.

– Laulussa, äänessämme ja musiikissa on mukana koko inhimillinen tunneskaalamme, joka puhuttelee meitä kaikissa musiikkityyleissä sanoilla ja sanattomasti. Tätä ajatusta haluan tutkia ja tuoda esille Sibafestin kautta. 

Äänen ainutlaatuisuutta tutkiakseen Puurtinen on koonnut äänessä-teeman ympärille runsaan yli 30 tapahtuman ohjelman.

– Äänessä-teema ei viittaa ainoastaan lauluääneen vaan myös soittoon, taiteilijan ääneen ja miksei myös puheääneen. Odotan innolla, että pääsemme kuulemaan millaisia ääniä festivaalilla kuullaan.

Monipuolinen ohjelma

Sibafestin avauspäivänä 25.1. ohjelmassa on perhepäivä, Kansalaistorin yhteislaulutapahtuma ja avajaiskonsertti, jossa äänessä ovat Rajaton, Club For Five, Aito Collective, solistivieraat sekä konserttiyleisö.

Tiistaina 28.1. Pohjoisen Rautatiekadun konserttisalin lavalle nousevat taiteilijaperheet. Konsertissa kuullaan perheen ääni, kun avioparit, sisarukset ja vanhemmat lapsineen musisoivat. Perjantaina 31.1. samassa salissa nähdään kahden kuorokonsertin ilta.

Ja toki festivaalilla kuullaan lukuisia muitakin ääniä. Äänessä ovat Taideyliopiston musiikkiteatteriopiskelijat, Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijat, Signe, Sandra Långbacka, Janna, huipputuottaja Sean Holt ja moni muu.

Monipuolisen konserttitarjonnan ohella festivaaliviikko tarjoaa kinokonserttisarjan.

– Kinokonserteissa mykkäelokuvia säestetään ihmisäänellä ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijat muokkaavat ääntä reaaliaikaisesti, Puurtinen sanoo.

Sibafest huipentuu 1.2. orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori Sakari Oramon ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttiin Musiikkitalon Konserttisalissa. Ohjelmassa on Saariahon, Štšedrinin ja Mahlerin musiikkia.

– Sibafestin ohjelma on todella hieno! Luvassa on kuunteleva, syvä, utelias ja kokeellinen festivaali, jossa äänemme kuuluu ja yhdistyy, Puurtinen kertoo.

Sibafestin ohjelman löydät kokonaisuudessaan osoitteesta sibafest.fi


Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian taiteellisen toiminnan päätapahtuma. Edellinen vuonna 2018 järjestetty Sibafest keräsi yhteensä lähes 8000 kuulijaa.

Festivaalin taiteellisina johtajina ovat toimineet oopperaprofessori Markus Lehtinen (2006), säveltäjä-kapellimestari Kirmo Lintinen (2008), sellomusiikin professori Martti Rousi (2010), harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi (2012), liedmusiikin lehtori, pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka (2014), jazzprofessori Jukkis Uotila (2016) ja orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori Atso Almila (2018).