Seamus Blake johtaa Sibis Alumni Big Bandia Savoyssa 16.9.

Kanadalaissaksofonisti Seamus Blake johtaa Sibis Alumni Big Bandia SavoyJAZZ-tapahtumassa 16. syyskuuta.  Konsertissa kuullaan Blaken omia sävellyksiä ja sovituksia. Mukana myös latvialaissyntyinen laulaja Diana Payton.

Yksi kansainvälisen jazzskenen huipputekijöistä, musiikin monitoimimies Seamus Blake saapuu Suomeen lähipäivinä. Vuonna 1970 syntynyt Blake on viettänyt nuoruutensa Vancouverissa, opiskellut muusikoksi Bostonissa ja luonut uransa New Yorkissa. Hän on pitkän taipaleensa aikana ansioitunut niin saksofonistina, säveltäjänä kuin kapellimestarinakin.

Tulevan SavoyJAZZ-konsertin siemen kylvettiin viime vuoden elokuussa. Blake vieraili tuolloin Suomessa Sibelius-Akatemian opettajien täydennyskoulutusleirillä Kallio-Kuninkalassa, Sibelius-Akatemian Musiikkikeskuksessa Järvenpäässä. Hyvin sujuneen vierailun päätteeksi Blake ehdotti yhteistyötä jazzin aineryhmän johtaja Jussi Kannasteelle kertoen, että hänellä olisi liuta uutta big band -materiaalia soitettavaksi.

– Seamus oli kova tyyppi, joka hurmasi soitollaan. Kolme päivää livenä hänen kanssaan, se oli menoa, Kannaste kertoo.

Oli selvää, että ehdotukseen tuli tarttua. Niinpä Blake on nyt tulossa Helsinkiin – ei pelkästään esiintymään, vaan myös opettamaan jazzopiskelijoita. Hän odottaa innolla pääsevänsä johtamaan Sibelius-Akatemian entisistä ja nykyisistä opiskelijoista koostuvaa Sibis Alumni Big Bandia. Lisäksi Blake toimii yhtenä sen solisteista.

Konsertissa kuullaan Blaken omia sävellyksiä ja sovituksia, joiden joukossa on sekä vanhempaa tuotantoa että uutta, toistaiseksi levyttämätöntä materiaalia. Blake tavoittelee sävellyksissään tasapainoa, joka koostuu karkeasti jaotellen kolmesta eri komponentista: jännitteisestä rytmiikasta, korkeatasoisista melodioista ja kontrastoivasta tunnelmasta. Noin puolet kappaleista sisältävät laulua.

– Olen alkanut pitää kovasti siitä, millainen teho lauletuilla lyriikoilla on musiikissani, säveltäjä avaa.

Blaken ohella konsertissa esiintyy toinenkin ulkomailla vaikuttava taiteilija, latvialaistaustainen jazzlaulaja Diana Payton. Blake tutustui Paytoniin ollessaan keikalla Latviassa, ja hän vaikuttui laulajan soinnista ja taidosta välittää tunnetta.

– Payton on todella omistautunut, ja hänellä on mahtava ääni, Blake kehuu.

Seamus Blake ja Sibis Alumni Big Band
Su 16.9.2018 klo 15.00
Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48
Seamus Blake, musiikinjohto ja saksofoni
Diana Payton, laulu
Sibis Alumni Big Band
Liput: 37/27/10 €, 2 päivän lippu SavoyJAZZ-tapahtumaan 67 € (Lippu.fi, järj. Savoy-teatteri)
Osta lippu
Tapahtuma Facebookissa

Teksti: Pauli Raitakari