Taiteilija Renée Green on uuden residenssiohjelman vieraileva taiteilija

Saastamoisen säätiöltä huomattava tuki Kuvataideakatemialle

Taideyliopiston Kuvataideakatemia tähtää kuvataiteen koulutuksen korkeatasoiseen kansainvälistymiseen – Saastamoisen säätiöltä huomattava tuki

Kuvataideakatemia on saanut Saastamoisen säätiöltä kolmevuotisen, yhteensä kuudensadanviidenkymmenen (650 000) tuhannen euron apurahan, jonka päämääränä on nostaa kuvataiteen koulutuksen kansainvälisyys uudelle, merkittävästi korkeammalle tasolle. Uudet kansainväliset avaukset nostavat kuvataiteen koulutuksen laatua sekä antavat Kuvataideakatemian opiskelijoille ja alumneille tilaisuuden hankkia korkeatasoisinta kuvataiteen alan kansainvälistä kokemusta.

Professori Barbara Vanderlindenin kuratoimat luentosarjat muodostavat kansainvälistymisohjelman rungon: Prognostics avaa näkymiä kuvataiteen tulevaisuuteen ja Saastamoinen Foundation Keynote -luentosarja tuo Helsinkiin merkittäviä puhujia. Ensimmäisenä keynote-puhujana sarjan avaa syksyllä 2015 Venetsian 56. Biennaalin kuraattori, Münchenin Haus der Kunstin johtaja Okwui Enwezor, aiheenaan kuvataidekoulutuksen muutosvoima ja mahdollisuus vaikuttaa oikeudenmukaisuuden ja demokratian globaaliin toteutumiseen. Prognostics alkoi keväällä 2015, ja luento-ohjelmaan kuuluivat mm. Amalia Ulmanin, Adriana Ramićin ja Sarah Abu Abdallahin luennot.

Residenssiohjelma tuo Helsinkiin merkittäviä taiteilijoita ja avaa Kuvataideakatemian alumneille mahdollisuuden työskennellä korkeatasoisissa kansainvälisissä residenssiohjelmissa. Kumppaneita ovat New Yorkissa toimiva ISCP – International Studio and Curatorial Program, Amsterdamissa sijaitseva Rijksakademie van beeldende kunsten sekä Maastrichtissa toimiva Jan van Eyck Akademie. Ensimmäiset vierailevat taiteilijat ovat Ulises UrraRenée Green ja Branislav Dimitrijevic. Ohjelmasta vastaa lehtori Irmeli Kokko

Syyslukukaudella käynnistyy uransa alussa oleville maisterivaiheen opiskelijoille suunnattu mentorointiohjelma. Ensimmäiset kutsutut mentorit ovat taiteilijat Pilvi Takala ja Ahmet Ögüt. Ohjelmasta vastaa professori Riikka Stewen.

- Saastamoisen säätiön tuki monipuolistaa merkittävällä tavalla suomalaisen taiteilijakoulutuksen substanssia, verkottumista ja näkyvyyttä kansainvälisesti, toteaa Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen.

- Suomalaiset taiteilijat ja taide ovat tänä päivänä täysin kansainvälistä tasoa. Me Saastamoisen säätiössä toivomme, että tämä panostus entisestään vahvistaa suomalaisten taiteilijoiden mahdollisuuksia kansainvälisesti, sanoo Saastamoisen säätiön puheenjohtaja Petteri Karttunen.

Lisätietoja
Dekaani Markus Konttinen, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, +358 50 3500 929
Lehtori Irmeli Kokko, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, +358 50 4488536
Professori Riikka Stewen, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, +358 40 7057501
Professori Barbara Vanderlinden, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, +358 40 8609519
Saastamoisen säätiön hallituksen puheenjohtaja Petteri Karttunen, + 358 40 500 1053

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on kuvataiteisiin keskittynyt kansainvälinen taideakatemia, joka on kouluttanut kuvataiteilijoita vuodesta 1848.  Se tarjoaa korkeatasoista opetusta kuvanveistossa, liikkuvassa kuvassa, maalaustaiteessa, paikka- ja tilannesidonnaisessa taiteessa, taidegrafiikassa ja valokuvataiteessa, ja on uranuurtaja taiteellisen tutkimuksen saralla.

Saastamoisen säätiö tukee suomalaisen tieteen ja taiteen kansainvälistymistä,  ja on tunnettu myös EMMA – Espoon modernin taiteen museon taidekokoelmastaan. Säätiön perustivat Liisa ja Osmo P. Karttunen vuonna 1968.