Photo: Petri Summanen
Rakkauden riemutolppa -teosta maalattiin 40 metrin korkeudessa torstaina 16.5.2019.

Rakkauden riemutolppa ilahduttaa Sörnäisissä

Historialliseen siilorakennukseen Taideyliopiston uudisrakennuksen työmaalle syntyi uusi julkinen taideteos.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisteriopiskelijan Santtu Laineen teos Rakkauden riemutolppa valutettiin ja maalattiin torstaina 16.5. Sörnäisten rantatiellä sijaitsevien korkeiden siilojen seinään. Sörnäisiin on paraikaa nousemassa Taideyliopiston uudisrakennus, jossa vanhat, suojellut teollisuuskiinteistön osat yhdistyvät tämän päivän huippuarkkitehtuuriin.

Rakkauden riemutolppa toteutettiin ruiskuttamalla ja valuttamalla erivärisiä maaleja siilon yläosasta alaspäin. Ennakkoon jännitystä aiheuttivat sääolosuhteet: ”Olemme toki testanneet maalausta seinän alaosaan, mutta 40 metrin korkeudessa tuuliolosuhteet ovat erilaiset. Toivotaan etteivät kaikki Sörnäisten rantatien autot ole tämän jälkeen sateenkaaren värisiä”, sanoi taiteilija Santtu Laine ennen urakan alkamista.

Kaikki kuitenkin meni kuten pitikin, ja nyt Sörnäisissä on uusi seinämaalaus, joka tuo väriä ja iloa muuten harmaaseen kaupunkiympäristöön. Laine toivoo, että se herättää myös keskustelua. ”Tämän kaiken vihapuheen keskellä koen, että tarvitsemme lisää keskustelua pehmeistä arvoista ja rakkaudesta”, hän sanoo. Teos pysyy ohikulkijoiden ihailtavana ensi vuoteen asti, jolloin alkaa siilojen perusteellinen saneeraus.   

Taideyliopisto keskittyy kahdelle kampukselle

Taideyliopisto toimii tulevaisuudessa Helsingissä kahdella kampuksella, joista toinen sijaitsee Töölössä ja toinen vauhdikkaasti kehittyvällä Sörnäisten alueella. Vuonna 2021 valmistuvasta uudisrakennuksesta ja nykyisestä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kiinteistöstä muodostuu tulevaisuudessa Taideyliopiston Sörnäisten kampus, jossa opiskellaan etenkin teatteria, tanssia ja uudisrakennuksen myötä kuvataidetta. Töölön kampus puolestaan keskittyy musiikkiin.

Sörnäisten uudisrakennuksen suunnittelusta vastaa palkittu arkkitehtitoimisto JKMM, joka tunnetaan muun muassa Suomen Kirnu-paviljongista Shanghain maailmannäyttelyssä, Vallilan OP-keskuksesta sekä uudesta Amos Rex -taidemuseosta.

Santtu Laine on nykytaiteilija ja valokuvaaja, joka suorittaa parhaillaan kuvataiteen maisterin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Aiemmin hän on suorittanut taiteen kandidaatin tutkinnon valokuvataiteesta Saksassa, BTK University of Art & Designissa.

Laine voitti vuonna 2018 Kuvataideakatemian opiskelijoille järjestetyn taidekilpailun, jossa etsittiin julkista teosta Jorvin sairaalan ympäristöön. Laineen teos ”Ukonvaaja” valmistuu Jorviin tänä vuonna. Laine on myös yksi paraikaa käynnissä olevan Kuvan Kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoista.

Rakkauden riemutolppaa ovat tukeneet Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Jalo & Jalo, JKMM, K-Rauta Lanterna, Lujatalo Oy, Sininen meteoriitti, Taideyliopisto, Taideyliopiston ylioppilaskunta, Tikkurila ja Veritas. Kiitokset yhteistyökumppaneille!

 

Asiasanat