Photo: Wilma Hurskainen
Pianotaiteilija Eveliina Sumelius-Lindblomin jatkotutkintokonsertti kuljettaa kuulijat ragtimen matkassa saluunoiden kautta Pariisin salonkeihin sekä konserttilavoille ja lopulta aina nykypäivään asti.

Ragtime rikkoo rajoja tänäänkin

Pianisti Eveliina Sumelius-Lindblom sukeltaa joulukuisessa konsertissa 1920-luvun Pariisin musiikkielämään ja muistuttaa eri taiteiden sopuisasta yhteiselosta.

1900-luvun alussa Eurooppaan rantautuneet afroamerikkalaiset ja latinalaisamerikkalaiset musiikkityylit vaikuttivat vahvasti klassiseen musiikkiin. Kansainväliset vaikutteet olivat tärkeitä ja musiikkityylien välisten rajojen ylittämiseen suhtauduttiin suopeasti.

– Tuolloin ei ajateltu, että klassinen musiikki olisi koskematon saareke vaan jotakin, joka jopa halusi tulla kosketetuksi. Nykyisinkin olisi tärkeä keskustella eri taidemuotojen ja musiikin lajien välisestä suhteesta, Sumelius-Lindblom kertoo.

Konsertissaan Sumelius-Lindblom ottaa kantaa rohkean pianistisen ja taiteellisen liikkumavaran puolesta. Kaiken keskipisteessä on afroamerikkalaisen rautatietyöläisen ja kiertävän muusikon Scott Joplinin viime vuosisadan vaihteessa kehittämä pianomusiikkityyli ragtime. Se asettuu sujuvasti populaarin ja taidemusiikin rajamaastoon.

– Ragtimen ytimessä on rytmi. Se haastaa minut – klassisen, laulavan ja emotionaalisen soittotyylin oppineena pianistina – monella lailla ja pakottaa lähestymään musiikkia tottumastani poikkeavalla tavalla.

1920-luvun musiikin ohella konsertissa kuullaan Seppo Pohjolan teoksen Three rag babies kantaesitys. Ohjelmistollaan Sumelius-Lindblom haluaa haastaa sekä itsensä muusikkona että ”vakavasti otettavan” pianistin roolin.

– Tätä ohjelmistoa esittäessäni otan tietoisen riskin. Haluan tuoda esiin vastakohtaisuuksia ja herättää kysymyksiä: Voinko tällaista musiikkia soittaessani olla vakavasti otettava pianisti? Miksi paikoitellen helpolta kuulostava musiikki olisi vähempiarvoista? Miksi humoristisuus tekisi musiikista vähemmän merkityksellistä?

Ragtime! – Eveliina Sumelius-Lindblomin 4. jatkotutkintokonsertti Balderin salissa 4. joulukuuta.


Ragtime! – Eveliina Sumelius-Lindblomin 4. jatkotutkintokonsertti
Ke 4.12. klo 19.00
Balderin sali Aleksanterinkatu 12, Helsinki
Liput: 18/11,50/6,50 € (Ticketmaster), 15/10/5 € (Musiikkitalo)

Teksti: Karoliina Pirkkanen

Asiasanat