Photo: Marco Borggreve
Nils Schweckendiek johtaa Yön mysteerejä -konsertit Helsingissä ja Mikkelissä.

Pelkoa ja kuolemaa vai juhlia ja laulun parantavaa voimaa? – Yön mysteerejä -konsertissa kuullaan yön innoittamia teoksia

Miltä yö kuulostaa? Yksi vastaus tähän saadaan pe 8.11. ja la 9.11. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserteissa, joissa orkesteri ja kuoro esittävät yön mysteereistä innoituksensa saaneita teoksia.

– Päivien lyhentyessä ja yön pidentyessä lähdimme pohtimaan, millainen teema yö on ollut säveltäjien tuotannossa, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professori ja konsertin kapellimestari Nils Schweckendiek kertoo.

– Yö voi tarkoittaa pelottavia ja synkkiä asioita ja yö voi olla kuoleman vertauskuva. Toisaalta yöllä tapahtuu myös hauskoja juttuja. Yöllä lauletaan ja juhlitaan, ja siksi laulu on isossa roolissa konsertissa.

Orkesterin kanssa lavalla nähdään Sibelius-Akatemian kuoro ja laulusolisteja, ja yön eri puolet tulevat esille ohjelmassa. Schumannin teos käsittelee pahoja unia saksalaisrunoilija Christian Friedrich Hebbelin tekstin kautta.

– Teoksessa yö esiintyy ensin pelottavana asiana, ja nähdään pahoja unia, mutta sitten uni tulee ja kaikki loppuu hyvin. Teoksessa yön voi myös nähdä vertauskuvana kuolemalle.

Ohjelman herkkupala on pehmeästi soiva Ralph Vaughan Williamsin Serenade to Music.

– 16 laulusolistille sävelletyssä teoksessa on Shakespearen teksti, jossa puhutaan musiikin voimasta. Ajatus on, että yöllä, kun kaikki muu on hiljaa, musiikki pääsee oikeuksiinsa.

Laulupainotteisten teosten ohella konsertissa kuullaan kaksi orkesterikappaletta. Debussyn Nocturnes, jossa mukana on naiskuoro, käsittelee iltahämärän ja yön piirteitä. Stravinskyn Satakielen laulu sivuaa musiikin parantavaa voimaa jopa kuoleman lähestyessä – Hans Christian Andersenin tarinan mukaan.

– Stravinskyn teos on orkesterille, ja erityisesti puhaltajille, virtuoottinen näyte. Teoksessa on värikäs orkestrointi ja soolot kaikille puhallinsoittimille.

Yön mysteerejä on myös sikäli poikkeuksellinen suurtuotanto, että konsertti kuullaan kahdessa paikassa ja konsertti toteutetaan yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön kanssa.

– Kun saadaan kuoro, orkesteri ja 16 solistia kokoon ja tehdään iso työ, on hienoa, että ohjelma päästään esittämään kaksi kertaa. Olen varma, että konserteista tulee erilaiset, sillä salit ovat erilaiset ja konsertit ovat eri aikaan päivästä.

– Odotan innolla, että pääsemme esittämään tätä loistavaa ohjelmaa!

Yön mysteerejä – Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, kuoro ja solistit, joht. Nils Schweckendiek pe 8.11. Temppeliaukion kirkko, Helsinki ja la 9.11. Konserttitalo Mikaeli, Mikkeli


Pe 8.11. klo 19.00
Temppeliaukion kirkko, Helsinki
Liput: 23/17/9,50 € (Ticketmaster), 20/14/8 (Musiikkitalo)

La 9.11. klo 16.00
Konserttitalo Mikaeli, Mikkeli
Liput: 22,50/16,50/9,00 € (Ticketmaster)