Pelaajat vaikuttavat teatteriesityksen kulkuun – Kempin kisat -esitys tuo pelillisyyden teatterilavalle

Kempin kisat on teatteriesitys ja kilpailu, joka yhdistelee digitaalisuutta, pelillisyyttä, perinteistä teatteria ja erilaisia katsomisen ja seuraamisen tapoja. Samalla se on kolmen teatteritaiteen maisteriksi valmistuvan ääni- ja valosuunnittelijan yhteinen lopputyöprojekti. Esitys saa ensi-iltansa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa keskiviikkona 27.3.

Kempin kisojen tyyli lähentelee tosi-tv:stä ja muista game show -tyyppisistä ohjelmista tuttua formaattia. Siinä lavalla on perinteisen teatterin tapaan viisi käsikirjoitusta noudattavaa näyttelijää, mutta heidän lisäkseen mukana seikkailee kaksi toisiaan vastaan kisaavaa pelaajaa. Jokainen esitys muodostuu tarinallisesti omaksi kokonaisuudekseen, sillä tarinaan vaikuttavat käsikirjoituksen ohella myös pelaajien toiminta ja valinnat sekä teatterilavan näytöillä pyörivät, pelimoottorin pyörittämät videot.

”Yhteiskunta pelillistyy, mikä tarkoittaa muun muassa pelaamisesta tuttujen toimintatapojen ulottumista yhä enemmän myös pelimaailman ulkopuolelle. Kempin kisat -projektin aikana olemme pohtineet paljon taiteen ja pelin tekemisen välistä rajaa. Lopputulos onkin esimerkki siitä, miten pelaaminen voi nivoutua osaksi taidetta, sekä siitä, mitä voi syntyä yhdessä heittäytymisestä ja pienestä hölmöilystä. Leikkiä ja hölmöilyä nähdään suomalaisilla teatterilavoilla aika vähän,” toteaa esityksen konseptista ja äänisuunnittelusta vastaava Antero Kemppi

Varsinaisten esitysten lisäksi opiskelijat ovat suunnitelleet ja rakentaneet Teatterikorkeakoulun aulatiloihin paljon suosiota saavuttaneen Gekkopeli – taas myöhässä…-pelikoneen. Sen tarkoitus on herättää kiinnostusta Kempin kisoja kohtaan, ja koneessa pyörivän pelin maailma linkittyykin teatteriesityksen tarinaan. Myös Gekkopeli on oma itsenäinen taideprojektinsa ja sellaisena kokeellinen, sillä kellään työryhmän jäsenistä ei ole varsinaista pelialan koulutusta. Peliä pääsee pelaamaan kuka tahansa asiasta kiinnostunut ensi-iltaa edeltävillä ja esitysten aikaisilla viikoilla.

Kempin kisojen pelaajaksi voi hakea kuka tahansa. Esityksiä on yhteensä viisi ja jokaiseen niistä valitaan kaksi pelaajaa. Kisat huipentuvat yhteiseen finaaliesitykseen, jossa toisistaan ottaa mittaa kaksi kisoissa parhaiten menestynyttä pelaajaa. Kisoja voi seurata paitsi esityskatsomossa, myös striimin kautta netissä ja Teatterikorkeakoulun aulatiloihin rakennettavassa etäkatsomossa. Lisäksi kymmenen Gekkopelissä parhaiten menestynyttä pelaajaa kutsutaan seuraamaan finaalia Teatterisalin omaan VIP-katsomoon. 

Kempin kisat-esitykset:

Ke 27.3. klo 19.00
Pe 29.3. klo 19.00
La 30.3. klo 15.00
Ma 1.4. klo 19.00
Ti 2.4. klo 19.00
Ke 3.4. klo 19.00 (finaali)

PAIKKA: Teatterisali, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Haapaniemenkatu 6, Helsinki.
Lue lisää ja osta liput täältä.
Katso myös esityksen Facebook-sivut.

Työryhmä:

Konsepti ja äänisuunnittelu: Antero Kemppi (Äma, tait. opinnäyte TeM)
Peli- ja erikoissuunnittelu: Kalle Rasinkangas (Äma, tait. opinnäyte TeM)
Valosuunnittelu: Jere Suontausta (Vma, tait. opinnäyte TeM)
Dramaturgia: Anni Rajamäki (Dma)
Teija Turtio (Aalto ARTS)
Kisastudiossa: Sami Ahonen (N2), Karlo Haapiainen (N2), Juho Keränen (Dma), Jaakko Hutchings (Vier.) ja Talvikki Eerola (Vier.)