Patsastele taidetta ja voita olohuonekonsertti!

Helsingin taidemuseo HAM:in veistospankista löytyy 450 Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot sekä valmiita veistosreittejä: www.hamhelsinki.fi/veistokset.

Bongaa Taideyliopistoon liittyvät julkiset taideteokset Helsingin katukuvasta ja eläydy teosten tunnelmiin! Imitoi valitsemaasi taideteosta haluamallasi tyylillä, nappaa siitä kuva ja jaa se Instagramissa tunnisteella #patsasteletaidetta ja tägillä @uniartshelsinki. Voit myös lähettää kuvan postitse yhteystiedoilla varustettuna osoitteeseen: 

Taideyliopisto, Viestintä, PL 1, 00097 Taideyliopisto.

Kilpailuaika on 10.–31.8.2016.

Osallistujien kesken arvomme Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opiskelijoista koostuvan trion soittamaan olohuonekeikan voittajan kotiin. Esityksen kesto on 40 minuuttia ja esityksen voi lunastaa 12.9.–30.10. välisenä aikana. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Tutustu kilpailun sääntöihin.
Lataa suurempikokoinen kartta.
 

1. KUUKKELI (2016)

Kuukkeli on Taideyliopiston Kuvataideakatemian kuvanveiston professori Villu Jaanisoon lähes kuusi metriä korkea veistos, joka koostuu värillisistä uusiomuovin palasista. Teoksen lähtökohtina ovat kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana.
 

2. SIBELIUS-MONUMENTTI (1967)

Sibelius-monumentti on Suomen Taideakatemian koulusta (nyk. Taideyliopiston Kuvataideakatemia) valmistuneen Eila Hiltusen haponkestävästä teräksestä valmistettu veistos, jonka katsotaan kuvaavan Jean Sibeliuksen suurimuotoista sinfonista musiikkia. Kauempaa katsottaessa veistoksen muoto yhdistyy metsien puuseinämiin ja rosoisiin kalliojyrkänteisiin.
 

3. ESIRIPPU / IDA AALBERGIN MUISTOMERKKI (1972)

Ida Aalbergin muistomerkin suunnitteli Raimo Utriainen Suomalaisen teatterin suuren tähden ja aikanaan Pohjoismaiden parhaana pidetyn näyttelijän kunniaksi. Yhdeksän metriä korkea pronssinen ja punagraniittinen muistomerkki edustaa käännekohtaa, sillä se oli ensimmäisiä abstrakteja henkilömuistomerkkejä Sibelius-monumentin ohella.
 

4. LAULUPUUT (2012)

Laulupuut-teos koostuu kolmesta massiivisesta osasta, joista keskeisin ja korkein on noin 13-metrinen taivasta kohti kurottuva pyrstöllään seisova hauki, suu avoinna kuin ryhtymässä laulamaan. Haukifiguurin vieressä on kaksi vertikaalista aihetta, joissa vuorottelevat flyygelinkannen ja halkopinon muodot. Teoskokonaisuuden on suunnitellut Reijo Hukkanen.
 

5. CONVOLVULUS (1931)

Convolvulus on vertauskuvallinen nuorta naista esittävä veistos, jonka mallina on toiminut Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa (nyk. Taideyliopiston Kuvataideakatemia) opiskellut Tove Jansson. Veistoksen on tehnyt Tove Janssonin isä Viktor Jansson. Convolvuluksessa nainen nostaa kätensä puolittain suojaavaan, osittain siunaavaan eleeseen. Veistosta on pidetty muun muassa kevään pohjoiseen saapumisen vertauskuvana. Veistos oli satoa Helsingin kaupungin kutsukilpailusta.

Kilpailu on julkaistu Taideyliopiston tapahtumaliitteessä, jota jaettiin Helsingin Sanomien välissä 10.8.2016.