Photo: Tero Laakso

Päivystävänä kriitikkona Patrik Söderlund

Issue X -lehden juttusarjassa taiteilijat arvioivat asioita. ​

Uutisten seuraaminen ”Uutissykli ei ole enää terve. Saamme jatkuvasti uusia ärsykkeitä, joihin tulisi reagoida. Olemme myös jatkuvasti despootin kasvojen alla, kun seuraamme esimerkiksi uutisia presidentti Trumpista. Olen ollut vuoden seuraamatta uutisia ja on mielenkiintoista huomata, miten olennainen näyttäytyy eri tavalla kuin ennen. Etäisyyden ylläpito mahdollistaa omaehtoisen ajattelun.” 

Elämän hidastaminen ”Kun elämä on hidastunut uutisten seuraamisen loputtua, on enemmän aikaa prosessoida ja olla läsnä tässä hetkessä. Silloin alkaa myös löytää asioita lähiympäristöstään ja tarttuu helpommin vieressä oleviin epäkohtiin.”

Talvikauden avohakkuut ”Nyt on taas se aika, jolloin isoja metsäalueita kaadetaan. Poimintahakkuiden pitäisi tulla vallitsevaksi tavaksi metsänhoitoon avohakkuiden sijaan. Avohakkuut ovat tuhoisia metsän eliölajistolle ja nostavat esiin kysymyksen: onko ihmisellä oikeus käyttää luontoa pelkkänä resurssina ja omaisuutena?”

Kirjoittaja on puolet Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa opettavasta IC-98 -taiteilijaparista. 

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi joulukuun Image-lehden välissä. Lue lisää: uniarts.fi/issuex.​ 

 

Asiasanat