Päivystävänä kriitikkona Hanna Johansson

Issue X -lehden juttusarjassa taiteilijat arvioivat asioita. ​

Lentomatkustaminen ”Jatkuvaa taiteen vuoksi lentämistä pidetään taidemaailman toimintaan kuuluvana itsestäänselvyytenä. Pikamatkaamisen mielekkyyttä ei edelleenkään riittävästi kyseenalaisteta, vaikka tiedämme, että lentäminen on kova saastuttaja ja luo ympärilleen globaalisti yhdenmukaista kaupallista kulttuuria.” 

Taidemaailma ”Näyttelyiden pitäminen ulkomailla on taiteilijana menestymisen ehto. Myös kansallinen kulttuuripolitiikkamme edistää lentämistä kansainvälistymisen nimissä.” 

Hitaus ”Jos lopetamme lentomatkustamisen, on meidän pidettävä huoli siitä, että ymmärryksemme maailman moninaisuuksista ei vähene vaan lisääntyy. Hitaampi matkustaminen maata pitkin on yksi vaihtoehto. Näin voimme kulkea syrjäseuduilla ja nähdä paikkoja, jonne emme osaisi lentäen löytää.”  

Taideyliopisto järjestää jo kolmatta kertaa Tutkimuspaviljongin Venetsian biennaalin yhteydessä. Hanna Johansson on nykytaiteen tutkimuksen professori, joka lähtee taideopiskelijoiden kanssa Venetsiaan maata pitkin. ​ 

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi helmikuun Image-lehden välissä. Lue lisää: uniarts.fi/issuex.​ 
 

Kuva: Eivind Mikkelsen, Creative Commons Lisence

 

Asiasanat