Päivystävänä kriitikkona Aija Puurtinen

Issue X -lehden juttusarjassa taiteilijat arvioivat asioita. ​

Marginaalimusiikki ”Taiteen moninaisuus on usein hukassa, kun vallankahvassa olevat myöntävät tukea ja rahaa kulttuuritapahtumille. Kaupallinen menestys ohjaa valintoja, ja jos marginaalimusiikki on tapahtumissa mukana, sille tarjotaan pienintä lavaa ja esiintymisaikoja, jolloin yleisö ei ole vielä paikalla. Pitäisi olla rohkeutta ja intoa tukea kantaaottavia, marginaalissa toimivia esiintyjiä.” 

Naismuusikkous ”Olisiko vihdoinkin aika luopua käsitteistä naismuusikko ja -säveltäjä ja arvioida musiikintekijöitä ilman sukupuolta? Olen ihmetellyt näiden vanhahtavien käsitteiden käyttöä jo 80-luvun alusta saakka. Ei miehenkään tekemää musiikkia arvioida sen perusteella, että sen tekijä on mies. Musiikin laatukriteerit tulevat aina muualta kuin tekijän tai esiintyjän sukupuolesta.”

Nuoret esiintyvät taiteilijat ”Hienoa nähdä, miten tämän päivän esiintyvät taiteilijat tai sellaisiksi opiskelevat kouluttautuvat laaja-alaisesti. Esiintyvä taiteilija pystyy harvoin työllistymään kokoaikaisesti vuodesta toiseen, ja on ehkä hyvä ennakoida tämä jo taiteellisen työn alkuvaiheessa. Ei ole häpeä tehdä toista työtä esiintyvän taiteilijan uran rinnalla.”  

Aija Puurtinen, musiikin tohtori ja musiikkikasvatuksen ainejohtaja

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi lokakuun Image-lehden välissä. Lue lisää: uniarts.fi/issuex.​

 

 

Asiasanat