Osallistujia etsitään historialliseen esitykseen Lapualle

Lapuan nuorisotalolla lavastetaan ja näytellään historiallinen esitys 3. joulukuuta 2017. Esitykseen etsitään nyt osallistujia.

Marraskuussa 1929 kommunistit järjestivät Lapuan työväentalolla haastejuhlat, jotka olivat lapualaisille liikaa. Jännitteet kasvoivat yhteenotoksi asti, ja lapualaiset päättivät lopettaa juhlallisuudet riisumalla kommunistien punaiset paidat. Tapahtuma loi kasvualustan Lapuan liikkeelle ja 1930-luvun poliittiselle ilmapiirille.

Kuvataideakatemian opiskelijat Geir Byrkjeland ja Moona Pennanen organisoivat sunnuntaina 3. joulukuuta Lapuan nuorisotalolla tapahtuman, jonka aikana haastejuhlat lavastetaan ja näytellään uudelleen. Järjestäjät etsivät teokseen vapaaehtoisia osallistujia. 

Esityksessä tarkastellaan historiaa monipuolisesti eri perspektiiveistä. Tavoitteena on saada osallistujien näkökulmia ja ajatuksia osaksi teosta. Lähtökohta on, että esitys ja osallistuminen itsessään ovat poliittisesti sitoutumatonta. Mukana hankkeessa ovat Lapuan kulttuuritoimi, Lapuan nuorisoseura ja paikallisia teatterilaisia. Teos on suunnattu kaikenikäisille. Lisätietoja löytyy projektin verkkosivuilta: https://lapuaesitys.fi.

Helsingistä järjestetään ilmainen bussikyyti Lapualle ja takaisin 3.12. osana näyttelyn ohjelmaa. Halukkaat pääsevät osallistumaan historian elävöittämiseen ja kokevat ainutlaatuisen bussimatkan kohti 1920-luvun lopun Suomea. Ilmoittautuminen mukaan verkkosivujen kautta.

Projekti on osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluvaa Kriitiinen kartta -taidenäyttelyä, joka on avoinna 23.11.–14.12.2017 Kuvataideakatemian näyttelytilassa Exhibition Laboratoryssa Helsingissä.

Näyttelyn viimeisenä aukiolopäivänä 14.12. Exhibition Laboratoryssa nähdään Byrkjelandin ja Pennasen performanssi ja dokumentaatiomateriaalia tapahtumasta. 

Moona Pennanen (s. 1989) on syntynyt Tampereella. Hänen sukujuurensa on Hämeessä, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Hän on valmistunut dokumenttielokuvaohjaajaksi Aalto-yliopistosta ja opiskelee parhaillaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä.

Geir Byrkjeland (s. 1989) opiskelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Tällä hetkellä hän on Vaasassa toimivan taideyhteisö Platformin puheenjohtaja. Platform on toiminut taiteilijaresidenssinä ja taiteen monimuotoisena tuottajana vuodesta 2001. Geir on kotoisin Pohjanmaalta ja asuu Vaasassa.

Yhteydenotot, ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Geir Byrkjeland 0503215059
Moona Pennanen 0503539770