Opiskelijoilta julkisia taideteoksia sairaaloihin, asuintaloihin ja ulkotiloihin

Taidetta tilataan koko ajan enemmän sekä julkisiin rakennuksiin että yksityisiin tiloihin. Myös Taideyliopiston opiskelijat ovat päässeet osallistumaan taidekilpailuihin, suunnittelemaan ja toteuttamaan suuren budjetin teoksia.

Kuva on rappukäytävästä. Seinällä on Katarina Maisterin maalaus, joka sisältää erilaisia muotoja.
Katarina Meisterin teos Liikkeessä/On The Move.

Tammikuussa 2018 Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisteriopiskelija, virolainen Katarina Meister, 28, maalasi Yrjö ja Hanna -säätiön Kuninkaantammessa sijaitsevan Helsingin Helene -asumisoikeusasunnon A-rappuun useamman kerroksen alueelle levittäytyvää taideteosta.

Liikkeessä / On the Move oli Meisterin ensimmäinen iso projekti, ja häntä huoletti, tulisiko kaikki valmiiksi ajallaan. Päivät venyivät pitkiksi.

Onneksi asukkaat olivat ystävällisiä.

”Kerran, kun työskentelin vielä kymmenen aikaan illalla, erään asunnon asukkaat toivat minulle kupin kahvia. Se oli tosi kilttiä”, Meister sanoo.

”Luulen että asukkaista oli hauska seurata maalausprosessia ja nähdä teoksen muuttuvan joka päivä.”

Tärkeä työllistäjä

Meisterin Liikkeessä / On the Move syntyi osana Kuvataideakatemian julkisen taiteen kurssia. Meister osallistui teoksen suunnitelmalla kurssin yhteydessä järjestettyyn kilpailuun ja hänen ehdotuksensa tuli valituksi.

”Julkisen taiteen kursseilla kilpailut toteutetaan täysin samalla tavalla kuin kaikki julkiset taidekilpailut”, sanoo Kuvataideakatemian maalaustaiteen lehtori Päivi Takala.

Erotuksena on se, että apuna on koulun tuki ja ohjaus.

”Opiskelijoille nämä ovat mielettömiä mahdollisuuksia. Julkisen taiteen tekemiseen liittyy suuri vastuu. Monet kokevat kilpailut niin pelottavina, etteivät uskalla lähteä niihin mukaan. Kurssilla opiskelijat saavat arvokasta kokemusta ja rohkeutta”, Takala sanoo.

Kuvataideakatemian julkisen taiteen kursseilla on syntynyt kymmenisen taideteosta eri puolille kaupunkia.

”Meille on tullut suorastaan vyöry tilauksia. Kaikkia ei oteta vastaan, vaan mukaan valitaan pedagogisesti kiinnostavimmat projektit”, Takala sanoo.

Yrjö ja Hanna -säätiön asuinrakennuksen rappukäytävien lisäksi opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet teoksia muun muassa Lastensairaalan parkkiluolan seinälle, Meksikon Suomen suurlähetystöön, Hanasaaren kulttuurikeskukseen ja HUSin sairaaloiden pihoille. Yhteistyö HUSin kanssa jatkuu edelleen.

Julkista taidetta tehdään Suomessa nyt aiempaa enemmän, Takala sanoo. Sitä tilaavat niin valtio ja kunnat kuin yksityiset tahot, kuten rakennusliikkeet ja säätiöt.

”Taiteilijan ammatti yksi hienoimmista, mutta ei ehkä niitä helpoimpia. Julkinen taide on monelle taiteilijalle tärkeä työllistäjä”, Takala sanoo.

Yksi teos poikii lisää töitä

Katarina Meisterin teos valmistui ajallaan, ja sekä säätiö että asukkaat olivat tyytyväisiä.

”Koululta saatu tuki vaikutti siihen, että kaikki sujui tosi hyvin. Työmestarit rakensivat jopa rakennustelineet helpottamaan portaikossa työskentelyä”, Meister sanoo.

Anamorfisia, katselukulman mukaan muuttuvia muotoja hyödyntävä teos sai inspiraationsa rappukäytävästä tilana, Meister sanoo.

”Rappukäytävässä ihmiset ovat aina liikkeessä, matkalla ulos tai sisään. Halusin ottaa sen huomioon teoksessa. Siinä on esimerkiksi muotoja, jotka kauempaa katsottuna näyttävät venyneiltä soikioilta, mutta läheltä nähtynä ovatkin täydellisiä ympyröitä.”

Meister uskoo, että teoksen onnistunut toteutus vaikutti siihen, että hän sai myöhemmin toisenkin tilaustyön. Se oli seinämaalaus, jonka Meister toteutti itsenäisesti eiralaisen yksityisasunnon kylpyhuoneeseen.

”Se oli haastavampi projekti, koska kaikki piti neuvotella tilaajien kanssa itse. Mutta sekin oli hyvä kokemus”, Meister sanoo.

Teksti: Silja Ylitalo