Milla Toivanen, Taivaalliset olennot, hovineito, 2017, öljy kankaalle.

Opettajia ja oppilaita -alumninäyttely avaa Exhibition Laboratoryn näyttelyvuoden

Kuvataideakatemian 170. toimintavuosi käynnistyy tammikuussa näyttelyllä, jonka ovat koonneet taidemaalarit ja akatemian alumnit Markus Konttinen ja Anna Tuori. He ovat kutsuneet kaikkiaan 26 Kuvataideakatemiassa vuosien 1995-2017 välillä opiskellutta maalaustaiteen alumnia esittämään teoksiaan Exhibition Laboratoryyn.

Valittu ajanjakso liittyy aikaan, jonka Markus Konttinen on ollut Kuvataideakatemian vaikutuspiirissä opettajana, vararehtorina, rehtorina, dekaanina – taiteilijana. Anna Tuori, aikanaan Konttisen oppilas Kuvataideakatemiassa, on nyt itsenäinen taiteilija ja myös opettaja.

Taiteilija- ja teosvalinnat ovat syntyneet Konttisen ja Tuorin käymien pitkien keskustelujen kautta. Olennaiseksi havainnoksi kiteytyi se, että taiteilijan intohimo ajatella, katsoa ja siirtää se teokseen säilyy eri elämänvaiheissa.

– Näyttely kunnioittaa taiteilijan sitoutumista taiteen tekemiseen. Kutsutut taiteilijat ovat uteliaita havainnon tekijöitä. Osa heistä on ollut enemmän esillä, osa vähemmän, mutta heidän taiteen tekemisensä on jatkunut sitkeästi vaativistakin vaiheista huolimatta. Kuvataideakatemia yhteisönä on antanut asioita, jotka vaikuttavat edelleen. Tähän liittyy myös näyttelyn nimi Opettajia ja oppilaita. Oppimista on tapahtunut molempiin suuntiin, Markus Konttinen sanoo.

Näyttelyssä ovat mukana Malin Ahlsved, Elina Autio, Erik Creutziger, Eeva-Leena Eklund, Sami Havia, Alma Heikkilä, Lotta Hänninen, Marko Karpow, Markus Konttinen, Joonas Kota, Muriel Kuoppala, Kalle Leino, Robin Lindqvist, Tiina Mielonen, Teemu Mäenpää, Nabb & Teeri, Tarmo Paunu, Outi Pieski, Janne Räisänen, Stiina Saaristo, Kim Somervuori, Kaarlo Stauffer, Tuukka Tammisaari, Milla Toivanen, Anna Tuori, Pauliina Turakka Purhonen ja Samppa Törmälehto.

Näyttelyn ohjelmassa on torstaina 25.1. klo 15-17 Exhibition Laboratoryssa keskustellaan maalaustaiteesta Kuvataideakatemian piirissä eri aikoina. Markus Konttisen ja Anna Tuorin moderoimassa keskustelussa ovat mukana muun muassa maalaustaiteen opiskelija Tuuli Kerätär ja taidemaalarit Jukka Korkeila, Marika Mäkelä ja Aki Turunen. Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan myös muut Kuvataideakatemian alumnit sekä kaikki, joita maalaustaide kiinnostaa!

Opettajia ja oppilaita 12.1.– 4.2.2018, Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36, Helsinki. Avoinna ti-su klo 11-18. Vapaa pääsy. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 11. tammikuuta klo 17-19. Tervetuloa!