Photo: Maarit Kytöharju

Nuoret säveltävät yhdenvertaisuuden ja valosuunnittelun innoittamina

Yhdeksän uutta sävellystä kantaesitetään Musiikkitalossa helmikuussa

Vuodesta 2011 käynnissä ollut Kuule, minä sävellän! -hanke on johdattanut Suomessa yli sata lasta, nuorta ja aikuista säveltämisen pariin. Syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana yhdeksän peruskouluikäistä nuorta on säveltänyt omat teoksensa, joiden lähtökohtana on ollut ajatus saman taivaan alla elämisestä ja yhdenvertaisuudesta. Tuoreet sävellykset kuullaan Musica nova Helsinki -festivaalin konsertissa Helsingin Musiikkitalossa 8. helmikuuta 2019.

Lukuvuonna 2018-2019 Kuule, minä sävellän! -hankkeen teemana on ollut Saman taivaan alla. Nuoret ovat sukeltaneet tarinankerrontaan ja siitä kumpuavaan säveltämiseen ja pohtineet työskentelyssään sitä, minkälaisen yhteisen taivaan alla he haluaisivat elää ja mitä siinä maailmassa tapahtuu. Yhtenä kantavana ajatuksena on ollut ihmisten samanarvoisuus. Inspiraationa on toiminut myös valosuunnittelu, jonka toteuttaa nuorten ideoiden pohjalta, yhdessä säveltäjien kanssa Suomen kansallisoopperan ja -baletin valosuunnittelija Olli-Pekka Koivunen.

- On ollut mukava säveltää erilaisia tunteita paperille. Kun tulin ensimmäistä kertaa tänne en ensin ollut varma mitä teen, mutta sitten itsevarmuuteni kasvoi ja sävellystä pulppusi, toteaa Kuule, minä sävellän! -työpajaan osallistunut helsinkiläinen seitsemäsluokkalainen Oskar Jokinen.

Sävellyksiä on työstetty yhdessä säveltäjä, tohtoriopiskelija Pasi Lyytikäisen, näyttelijä Elina Stirkkisen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori Riitta Tikkasen, säveltäjä Dante Thelestamin ja Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskelijoiden kanssa.

- On mahtavaa, että nuoret eivät näe säveltämistä kaukaisena ja pelottavana vaan täysin mahdollisena, iloitsee työskentelyssä avustanut Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskelija Ella Tarvainen.

Kuule, minä sävellän! on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin sekä Suomen kansallisoopperan ja -baletin monimuotoinen koulutushanke, jossa lapset ja nuoret saavat mahdollisuuden säveltää erilaisille soittimille tutustuttuaan ensin niiden ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin. Projektin aikana sävellystyötä ohjaavat ammattisäveltäjät, eri taidekenttien taiteilijat sekä Sibelius-Akatemian opiskelijat. Keskeisenä ajatuksena on toteuttaa jokaisen lapsen musiikillinen näkemys ja ajatukset eläväksi, ammattimaiseksi esitykseksi sellaisenaan. Projektiin osallistuvilta ei edellytetä aikaisempaa soitto- tai sävellyskokemusta.

Lisätietoja:

Tuottaja Tiina Halonen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia (0407104301, )
Lehtori Riitta Tikkanen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia (0407104332, )

Kuule, minä sävellän: Saman taivaan alla
Pe 8.2. klo 17, Musiikkitalo, alalämpiö, vapaa pääsy. Konsertti on osa Musica Nova -festivaalin ohjelmaa

Kuule Ensemble (joht. Saku Mattila): Anna-Maija Korsimaa, klarinetti (HKO), Péter Jánosi, käyrätorvi (RSO), Maija Linkola, viulu (SKOB), Mikko Ivars, sello (RSO), Tapio Lydecken, kontrabasso (SKOB), Anna-Karin Korhonen, kantele (SibA), Xavi Castelló Aràndiga, lyömäsoittimet