Photo: Marco Borggreve

Nils Schweckendiek Sibelius-Akatemian vakinaiseksi kuoronjohdon professoriksi

Kapellimestari, kuoronjohtaja Nils Schweckendiek on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professoriksi 1. elokuuta 2018 alkaen toistaiseksi.
 
Schweckendiek on hoitanut kuoronjohdon professorin tehtävää määräaikaisesti elokuusta 2014 saakka. Professorina Schweckendiekillä on kokonaisvastuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuoronjohdon koulutuksen suunnittelusta, toteuttamisesta ja kehittämisestä. Professorin keskeinen työtehtävä on  kuoronjohtoa pääaineenaan opiskelevien koulutus, mutta hänellä on kokonaisvastuu myös kirkkomusiikin ja musiikkikasvatuksen opiskelijoiden kuoronjohdon koulutuksesta.
 
- Olen innoissani siitä, että saan jatkaa Sibelius-Akatemian kuorotoiminnan kehittämistä yhdessä ammattitaitoisten kollegoiden kanssa. Korkeatasoisen ja monipuolisen koulutuksen myötä haluamme edesauttaa Suomen vilkasta kuoroelämää uusiin saavutuksiin ja vahvistaa kuorojen asemaa kulttuurielämämme keskiössä – sekä ammatti- että harrastajatasolla, Schweckendiek toteaa.
 
- Olemme Sibelius-Akatemiassa hyvin iloisia, että Schweckendiek jatkaa aloittamaansa hyvää työtään meillä myös tulevina vuosina, iloitsee klassisen musiikin osaston varadekaani Markus Utrio.
 
Nils Schweckendiek on valmistunut musiikin maisteriksi Cambridgen yliopistosta 1999. Vuosina 1999-2000 hän opiskeli orkesterin- ja kuoronjohtoa Staatliche Hochschule für Musik Freiburg im Breisgaussa. Vuonna 2005 hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian orkesterin- ja kuoronjohdon koulutusohjelmasta. Sibelius-Akatemiassa hän aloitti opettamisen 2010. Schweckendiek on esiintynyt orkestereiden, yhtyeiden ja kuorojen kanssa ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Hän on myös johtanut sekä eri oopperataloissa sekä festivaaleilla, mukaan lukien Leipzigin Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat. Schweckendiek on johtanut noin 90 kantaesitystä, mukaan lukien musiikkiteatteri-, orkesteri-, kuoro- ja soitinyhtyeteoksia. Hän on levyttänyt usealle levy-yhtiölle ja levytykset ovat saaneet laajaa kansainvälistä tunnustusta.
 
Schweckendiek on vastannut vuodesta 2007 Helsingin kamarikuoron taiteellisesta toiminnasta, ja vuonna 2017 hän aloitti Musiikkitalon Kuoron taiteellisena johtajana. Hän on myös Kansainvälisen Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun perustaja ja taiteellinen johtaja.
 
Lisätiedot:
Markus Utrio, klassisen musiikin osaston varadekaani
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia