Photo: Moe Mustafa

Näyttelijäopiskelijat kertovat demokratian syntytarinan

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijat paneutuvat antiikin Kreikan klassikkoon ohjaaja Mikko Roihan johdolla.

Oresteia-esitys saa ensi-iltansa Berliinissä 18. huhtikuuta. Antiikin Kreikan ainoa kokonaisena säilynyt näytelmätrilogia kertoo tuhoon tuomituista suvuista, verikoston päättymisestä, oikeusvaltion synnystä ja demokratian valitsemisesta.

Ennen ensi-iltaa opiskelijat ovat tutustuneet Berliinin teatterikenttään. Suomen kiertue käynnistyy syyskuussa Kansallisteatterin lavalta.

Esitysmateriaaliksi ohjaaja Mikko Roiha halusi valita vanhan, jo olemassa olevan tekstin.

– Suomessa ei ainakaan liikaa antiikin klassikoita esitetä, mikä on keskieurooppalaisesta näkökulmasta outoa, Roiha pohtii.

Tekstiä on sovitettu raskaalla kädellä. Trilogian mittainen näytelmä puristuu nyt 1,5 tuntiin.

– Pitkäveteistä siitä ei ainakaan tule, lupaa Emma Castrén, yksi mukana olevista näyttelijäopiskelijoista.

– On tärkeää, että myös Suomessa esitetään ikivanhoja tekstejä, joissa ihminen kuvataan suhteessa maailmankaikkeuteen; niistä voi oppia paljon, Castrén jatkaa.

Materiaalivalinnan myötä kansainvälinen tiedon- ja taidonvaihto toteutuu produktiossa monella eri tasolla, niin toteutuksessa kuin sisällössä.

– Antiikin Kreikan klassikot ovat olleet ratkaisevassa roolissa eurooppalaisen identiteetin rakentamisessa. Sitä samaa ajattelen myös suomalaisen näyttelijäkoulutuksen tehtävästä: se on eurooppalaisen näyttelijyyden rakentamista, toteaa Mikko Roiha.

Lavat auki! -projektissa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat saatetaan yhteen vahvan ja omakielisen ammattiohjaajan kanssa kansainvälisessä kontekstissa. Ulkomaan harjoittelu- ja esitysjakson jälkeen esitys jatkaa kotimaan kiertueella. Historiassaan neljäs Lavat auki! -tuotanto Oresteia saa ensi-iltansa 18.4.2018 klo 19 Brotfabrik-teatterissa Berliinissä. Suomen kiertue käynnistyy 29.9. Kansallisteatterista.

Esitys on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Vapaan Teatterin yhteistuotanto. Käännöksen esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma -  Nordic Drama Corner Oy.

Vuoden 2018 Lavat auki! -tuotannolla juhlitaan näyttelijäkoulutuksen 75-vuotista taivalta. 

Lisätietoa
uniarts.fi/lavat-auki