Photo: Katri Naukkarinen
Maria Ylipää

Näyttelijänkoulutuksen 75-vuotisjuhlagaalassa nähtiin ikimuistoisia teatteri- ja musiikkiesityksiä vuosikymmenten varrelta

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun suomenkielinen näyttelijänkoulutus juhlisti eilen 75-vuotistaivaltaan. Suomen Kansallisteatterissa järjestetty gaala kokosi yhteen legendaarisen koulutusohjelman alumneja, opiskelijoita, opettajia ja ystäviä kaikilta seitsemältä vuosikymmeneltä. Gaalajuhlan ohjelman ohjasi ohjaaja-näyttelijä Miika Muranen ja sen sisältö oli yleisölle yllätys. Illan juonsivat näyttelijäalumnit Hannu-Pekka Björkman ja Laura Birn.

Gaalan aluksi kuultiin Maria Ylipään esittämä María de Buenos Aires -tango-operetti, joka sai yleisön aplodeihin jo kesken esityksen. Lisää musiikkia seurasi illan mittaan: Eija Ahvo ja Samuli Edelmann esittivät kaksi laulua Teatterikorkeakoulun rakastetun musiikin lehtorin, säveltäjä Toni Edelmannin muistoksi. Lavalla nähtiin ensimmäistä kertaa vuosiin yhdessä myös Jouko Turkan Seitsemän veljestä -näyttelijät Tero Jartti, Pertti Koivula, Kai Lehtinen, Jarmo Mäkinen, Jari Pehkonen, Taisto Reimaluoto ja Martti Suosalo, jotka esittivät kappaleet Mitä minä huolin ja Kiljukoon nyt kaikkein kaula.

Ohjelmaan kuului useita puheita ja tervehdyksiä. Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho onnitteli 75-vuotiasta näyttelijäntaiteen koulutusta ja muistutti yleisöä teatterin tärkeästä roolista yhteiskunnan peilinä. Näyttelijäntaiteen koulutusohjelmajohtajat Elina Knihtilä ja Kristian Smeds toivat professorien tervehdyksen. He kiittivät ohjelman lehtoreita ja tuntiopettajia sekä kaikkia yhteistyötahoja ja -kumppaneita: suomalaisia teattereita, yliopistoja sekä muita Taideyliopiston akatemioita ja koulutusohjelmia. Kiitoksen saivat myös ohjelman alumnit ja koko suomalainen näyttelijäkenttä.

”Yksi syy miksi hain tätä työtä oli se, että hyvin harvaa ammattia opiskellaan kollektiivisesti ja samaan aikaan pyritään löytämään oma individualismi. Tämä on hyvin harvinainen liitto ja äärimmäisen mielenkiintoinen. Koen, että me jaamme täällä tänään aika erityisen hetken. Täällä on yli viisisataa näyttelijää samassa huoneessa. Kiitos teille kaikille. Ilman teitä suomalaista teatteria ei yksinkertaisesti olisi,” totesi vuoden 2018 alussa tehtävässään aloittanut Smeds.

Illan aikana nähtiin myös Tiina Pirhosen ja Tobias Zilliacuksen Stella Polaris -improvisaatiota, ote Veikko Sinisalo -kilpailun voittajan Miiko Toiviaisen Syntymämasentunut-esityksestä, näyttelijäopiskelija Pietu Wikströmin spoken word -esitys sekä Hansun, Pirren ja Loimaan Tikkakerhon eli Eija Vilpaksen ja Riitta Havukaisen tervehdys. Lisäksi nähtiin tanssia: näyttelijäopiskelija Geoffrey Erista esitti Immaculate-tanssiesityksen ja tanssinopettajat Jenni Nikolajeff ja Lotta Wichmann SHIRANAI-HITO-esityksen. Ilta huipentui räppäriduo SOFAn eli näyttelijäalumnien Sonja Kuittisen ja Fanny Noroilan musiikkiin. Heidän kanssaan lavalla nähtiin toisen vuosikurssin näyttelijäopiskelijoita.

Suomenkielinen näyttelijänkoulutus käynnistyi syksyllä 1943 perustetussa Suomen Teatterikoulussa, josta tuli myöhemmin Teatterikorkeakoulu. Koulutusohjelma on ollut osa Taideyliopiston opetusta vuodesta 2013 alkaen. Ohjelmassa on vuosikymmenten aikana opiskellut yhteensä 1167 henkilöä. Tällä hetkellä koulutusohjelmassa opiskelee 76 henkilöä.

75-vuotisjuhlavuotta vietetään pitkin syksyä teatteriesitysten ja -kiertueen, seminaarin, juhlagaalan sekä teosjulkistuksen muodossa. Lue lisää juhlavuoden nettisivuilta sekä katso gaalakuvia N75-kuvapankista.