Näyttelijäksi? Hae Taideyliopistoon!

Näyttelijäksi on monta tietä

Katariina Lantto on nyt siellä, missä on aina halunnut olla: opiskelemassa näyttelijäksi. Tie oli ehkä pitempi kuin hän nuorena kuvitteli, mutta jälkeenpäin katsottuna aivan oikea ja looginen. Hän tuli 32-vuotiaana luokanopettajana ja musiikkiteatteriammattilaisena valituksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen maisteriohjelmaan ja aloitti opinnot tänä syksynä.

Kilpatanssiakin nuorena harrastanut Katariina Lantto on aina halunnut lavalle, mutta meni suoraan lukiosta luokanopettajakoulutukseen, valmistui opettajaksi ja teki töitä koulussa. Veri veti kuitenkin samaan aikaan ensin Ylioppilasteatteriin ja sitten Lahden Kansanopiston teatterilinjan kautta Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalle neljäksi vuodeksi.

– Pyrin Teatterikorkeakouluun neljä kertaa, mutta kun ovet pysyivät kiinni, jossain vaiheessa ajattelin, että harjoitan teatterista itselleni ammatin kurssittamalla ja tekemällä työtä. Kuitenkin viime keväänä silmiin sattui ilmoitus, josta välittyi, että Teatterikorkeakoulun maisteriopintoihin ihan tosissaan haluttiin opiskelijoita. Hain, ja vakuutuin oikeasta valinnastani jo maisterivaiheen pääsykokeessa: tilanne oli levollinen ja selkeä ja koin että meitä alaa jo nähneitä hakijoita kuunneltiin ja arvostettiin.

Lanton mukaan Teatterikorkeakoulun maisteriopiskelijaksi siirtyminen on tuonut rauhaa tekemiseen.

– Nyt minulla on aikaa kirkastaa omia ajatuksiani ja syventää ammatti-identiteettiäni. Koska olen jo ehtinyt olla työelämässä mukana monessa teatteri- ja musikaaliproduktiossa, nyt arvostan nimenomaan koulumaista opiskelua. On ollut mahtavaa, että me maisteriopiskelijat olemme saaneet kukin räätälöidä omanlaisemme opintopolun sen mukaan, mitä eniten katsomme tarvitsevamme. Ihan kaikkia toiveita ei tietenkään voi toteuttaa, mutta paljon kuitenkin. Minä esimerkiksi halusin aloittaa syksyni toisen vuoden näyttelijäopiskelijoiden kursseilla, koska siellä saa monipuolisen kattauksen näyttelijäntyön perusasioita kuten improvisaatiota, akrobatiaa ja puheopetusta. Nautin myös siitä, miten aktiivisesti Teatterikorkeakoulu osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kentällä toimiminen vie helposti umpioon, jossa työskentelee työryhmäkeskeisesti produktiosta produktioon. Tunnen nyt olevani ajan hermolla ja huomaan joka päivä oppivani uusia asioita.

Lantto aikoo ottaa kaiken irti opiskeluajastaan ja Teatterikorkeakoulun tarjoamista kansainvälisistä yhteyksistä. Hän on jo ehtinyt osallistua Norteas-vaihto-ohjelman kurssille Göteborgissa ja on mukana ensi keväänä alkavassa Lavat auki! -produktiossa, jossa ohjaaja Mikko Roiha vie ryhmänsä Berliiniin. Myös pitempi ulkomaanvaihto kiinnostaisi Lanttoa.

– Olen sysännyt vaihto-oppilashaaveet syrjään lukiosta lähtien, kun aina jotain tärkeämpää on tullut väliin. Nyt lähtemisessä mietityttää enää se, onko opetus yhtä laadukasta muualla. Teatterikorkeakoulussa on tarjolla niin kiinnostavaa opetusta, että vaihtoon päätyminen tulisi olemaan ennen kaikkea kielellinen ja kulttuurillinen valinta. Olen ymmärtänyt, että Suomen viisivuotinen tavoitteellinen teatteriopetus on kehittynyt ihan eri tasolle kuin muun maailman enimmäkseen kolmevuotiset ohjelmat.

Aikuisopiskelija suhtautuu tulevaisuuden työelämään levollisin mielin.

– Pedagogian, musiikkiteatterin ja näyttelijän koulutuksella löytyy varmasti kiinnostavia töitä. Haaveeni eivät ole yltiöpäisiä: olen onnellisimmillani silloin, kun ympärillä on kiva työyhteisö.

Näyttelijäksi? Hae Taideyliopistoon! Katso tarkemmat hakuohjeet:
Hae Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun