Musiikkiteknologian opiskelijat Sibafest-äänijinglen parissa

Konsta Leinonen ja Riku Vuorensola, 23, opiskelevat Sibelius-Akatemiassa musiikkiteknologiaa kolmatta vuotta. Nuoret äänitaiteilijat suunnittelivat Sibafestille ilmevideoon ja radiomainoksiin liitettävän äänijinglen.

Sibelius-Akatemian viestinnässä havahduttiin syksyllä 2017 siihen, että Sibafestin uusi, raikas graafinen ilme kaipaa oheensa mielenkiintoista äänimaailmaa. Apuun kutsuttiin Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian lehtori Päivi Takala, joka tunnetaan dokumentin, liikkuvan kuvan ja äänen yhdistämisen taitajana. Viestintätiimin toiveena oli antaa vapaat kädet kuvan ja äänen yhteistyöstä kiinnostuneille musiikkiteknologian opiskelijoille. Takala ehdotti Sibafestin äänijinglen tekijöiksi kahta lahjakasta opiskelijaa, Konsta Leinosta ja Riku Vuorensolaa. Kaksikko tarttui haasteeseen innolla.

– Saimme graafikko Jan Rosströmiltä äärimmäisen vapaat kädet. Lähtökohtainen ohjeistus oli, että ”keep it weird”. Tuntui hyvältä, että meihin luotettiin, Leinonen kertoo.

Jan Rosström lähetti äänettömän, animoidun ilmevideon Leinoselle ja Vuorensolalle alkusyksystä 2017. Kaksikko alkoi suunnitella äänimaailmaa Rosströmin luomaan valmiiseen kuvamaailmaan.

– Jammailtiin siinä keskenämme Konstan kanssa ja tsekattiin, mitä saamme aikaan. Käytimme jammailussamme läppäriä, keyboradia ja modulaaria ( = modulaarinen synteettisaattori, joka tuottaa erilaisia ääniefektejä). Äänitimme kaiken tietokoneella, leikkelimme materiaalia ja niin edelleen. Käytännössä kaikki ääni tuli modulaarista tai Konstan tietokoneelta, Riku Vuorensola kuvailee.

Äänelliset intressit yhdistävät

Leinonen ja Vuorensola tapasivat toisensa Sibelius-Akatemiassa. Miehet kertovat jakavansa samat ”äänelliset intressit”. Yliopisto-opintojen ulkopuolella he tekevät yhdessä muun muassa räpmusiikkia.

– Meillä molemmilla mielenkiinto ulottuu geneerisen popmusiikin ulkopuolelle, konventioiden ulkopuolella olevaan musiikkiin. Yritämme kokea ja ajatella musiikin mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, Konsta Leinonen kertoo.

Leinosen unelmana on tulevaisuudessa ”saada levytyssopimus, tehdä vapaasti omaa juttuja ja kiertää maailmalla” – pienellä ironialla varustettuna.

– Musiikkiteknologian ammattilaisten työnkuva on sellainen, että töitä saattaa tulla hyvin eri paikoista ja eri muodoissa. Saatamme tehdä mainoksia ja soundtrackeja, tuottaa bändejä tai tehdä vaikkapa studiotyötä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa pitää mielessä oma taiteellinen visio. Musiikki on tärkeintä!

Konsta Leinonen ja Riku Vuorensola esittelevät videolla ylpeinä omaa tuotostaan.

Tältä se näyttää ja kuulostaa!

***

Sibafest 27.1.–3.2.2018
Festivaali Helsingin Musiikkitalossa
www.sibafest.fi