Photo: Wilma Hurskainen

Musiikkiteatteri haastaa sukupuoliroolit

Taideyliopiston musiikkiteatterin ensimmäisessä musikaalissa 18. joulukuuta jokainen saa esittää ne laulut, jotka on aina halunnut laulaa – sukupuolesta riippumatta.

Ensi-iltaan on vielä aikaa, mutta innostus näkyy jo nyt Helena Puukan puhuessa tulevasta esityksestä. Puukka opiskelee Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta ja on mukana myös Taideyliopiston musiikkiteatterin opintokokonaisuudessa. Hän odottaa musiikkiteatteriopiskelijoiden ensimmäistä musikaalia innolla.

– Meillä on tosi kiva porukka ja odotan että pääsemme haastamaan itsemme ja toisemme. Aiemmin olemme tehneet pienempiä konsertteja, mutta vielä emme ole toteuttaneet vielä suurempaa esitystä, Puukka kertoo.

Tulevaan esitykseen on koostettu katkelmia eri musikaaleista. Tarkoitus on, että lavalla ei nähdä vain konserttia, vaan opiskelijat pääsevät näyttämään osaamistaan myös näyttelemisessä. Esitys on ideoitu opiskelijavoimin.

– Luokka on naispainotteinen, ja mietimme, miten esitys olisi kiva toteuttaa. Musikaaleissa kappaleet on suunniteltu joko miehille tai naisille, mutta me ajattelimme suhtautua sukupuoliasetelmiin luovasti. Ideoidessamme joku heitti ajatuksen: pitäisikö tehdä proggis, jossa jokainen saa vetää haluamiaan biisejä.

Näin lopulta kävi. Ryhmä ryhtyi työstämään musikaalia, jossa sukupuoliroolit käännetään päälaelleen: naiset laulavat miesten lauluja ja miehet naisten. Puukka odottaa mielenkiinnolla, miten roolien vaihtaminen vaikuttaa esitykseen.

– Musiikkiteatterissa hahmoilla tulee olla vahva motiivi siirtyä puheesta lauluun. Miesten motiivit pyörivät usein koston, unelmoinnin tai vallanhimon ympärillä. Naisten motiivit liittyvät usein rakkauteen. On kiinnostavaa nähdä, muuttuuko asetelma, kun roolit laitetaan ristiin.

Musiikkiteatterin opinnot järjestää Taideyliopiston Avoin kampus yhteistyössä Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun kanssa. Puukka pitää opintojen poikkitaiteellisuutta rikkautena.

– Musiikinopiskelijoiden ohella vuosikurssillani on paljon näyttelijöitä ja yksi tanssija. Voimme kaikki oppia toinen toisiltamme.

Tällaiset asiat eivät kuitenkaan ole mielessä joulukuussa, kun yleisö hiljenee ja valot himmenevät. Silloin annetaan palaa.

– On hienoa päästä tekemään musikaalia. Esityksestä tulee varmasti hieno!

Laulettua aikaa, puhuttua elämää: musikaalikohtauksia
Ti 18.12.2018 klo 19.00
Liput: 17,50/11/6 € (Ticketmaster) Osta lippu
Taideyliopiston musiikkiteatterin opintokokonaisuuden opiskelijat, yksitoista tulevaa musiikkiteatterin ammattilaista tarjoavat musikaalilauluja sooloina ja ensemblenumeroina eri tyylien ja aikakausien musikaaleista. Luvassa on dramatisoitu ja liikkeellistetty kokonaisuus.
Helena Puukka ja Joona Vallenius (musiikkikasvatus / SibA)
Myy Lohi, Inka Reyes, Sonja Silvander ja Anna-Sofia Tuominen (näyttelijäntaide / TeaK)
Anna Stenberg, (tanssitaide / TeaK)
Maritta Manner, piano
Martina Roos, ohjaus
Markku Luuppala, musiikillinen ohjaus
Jukka Kolimaa, valot
Juhani Konttinen, ääni

Teksti: Juho Papinniemi