Photo: Mikko Kuorinki
Tero Nauhan esitys Vantaan Taidemuseo Artsin Sinä & minä muotokuvassa -näyttelyssä.

Miten tehdä asioita esityksellä -tutkimushankkeelle Suomen Akatemian rahoitus

Annette Arlanderin johtamalle tutkimusryhmälle on myönnetty Suomen Akatemian rahoitus hankkeeseen, jossa selvitetään, miten tehdä asioita esityksellä. Suomen Akatemia myönsi hankkeelle 480 000 euroa neljän vuoden ajalle.

Hanke osallistuu niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin ajankohtaiseen keskusteluun taiteellisesta tutkimuksesta, esityksen filosofiasta ja performatiivisuudesta sekä esitystutkimuksesta. Taiteellinen tutkimus astuu osittain akateemisen ympäristön ulkopuolelle ja tuo tutkimuksen esittävän taiteen kautta materiaaliseen muotoon ja julkisiin tiloihin keskelle muuta yhteiskuntaa.

─ Sekä taiteellisen tutkimuksen että suomalaisen esitystutkimuksen kannalta on hienoa, että Suomen Akatemia päätti tukea tätä hanketta. Otamme tämän vastaan haasteena näyttää esityksen mahdollisuudet saada asioita aikaan, Arlander toteaa.

Mukana tutkimusryhmässä ovat Principal Investigator Annette Arlander, Senior researcher Hanna Järvinen, Post doctoral researcher Pilvi Porkola sekä Post doctoral researcher Tero Nauha. Jokainen ryhmän jäsenistä lähestyy esitystä omasta näkökulmastaan mutta myös yhdessä tekemällä, pohtimalla ja kirjoittamalla. Hankkeen on tarkoitus lähestyä aihettaan niin esitysten, julkisten keskusteluja ja työpajojen kuin akateemisten julkaisujen kautta.

─ Tarkoituksena on selvittää, miten 'esitys' voidaan ymmärtää juuri nyt, uutena materiaalisuutena, läsnäolona, ja kansainvälisessä monikielisessä kontekstissa, jossa sanat, dokumentaatiot, ja käytänteet ymmärretään eri tavoin mutta jaetaan internetin välityksellä. Tavoitteena on päivittää performatiivisuuden teoriaa suhteessa uusmaterialistiseen teoriaan.

Annette Arlander on taiteilija, tutkija ja opettaja. Hän kuuluu suomalaisen esitystaiteen ja taiteellisen tutkimuksen edelläkävijöihin. Koulutukseltaan hän on ohjaaja, filosofian maisteri ja teatteritaiteen tohtori. Hän on toiminut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa muun muassa esitystaiteen ja taiteellisen tutkimuksen professorina.

Hanna Järvinen toimii yliopistonlehtorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa. Hän on valmistunut filosofian tohtoriksi Turun yliopistosta kulttuurihistorian alalta. Hänellä on myös maisterin tutkinto New York Universitysta esitystutkimuksen alalta. Järvisen erikoisalaa on tanssintutkimus.

Pilvi Porkola on teatteritaiteen tohtori, esitystaiteilija ja kirjoittaja sekä Esitys-lehden perustaja. Hän on opettanut muun muassa performanssia, nykyteatteria ja esitystutkimusta sekä ohjannut ja käsikirjoittanut useita esityksiä ja lyhytelokuvia.

Tero Nauha on teatteritaiteen tohtori, esitystaiteilija sekä kuvataiteilija. Nauhan väitöstutkimus Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa tarkasteli kriittisesti taiteellisen työskentelyn sekä immanentin kapitalismin suhdetta. Nauhan taiteellisia töitä on esitetty useissa teattereissa ja festivaaleilla niin kotimaassa kuin ympäri Eurooppaa.

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta myönsi tällä hakukierroksella rahoituksen 48 uudelle akatemiahankkeelle. Akatemiahankkeissa työskentelee ensisijaisesti tohtorintutkinnon suorittaneita tutkijoita. Toimikunnalle osoitettiin 415 hakemusta, joista rahoitettiin 11,6 prosenttia. Yhteensä toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita lähes 24,5 miljoonalla eurolla.

Akatemiahankkeiden tavoitteena on vahvistaa suomalaisen tutkimuksen korkeaa kansainvälistä tasoa, luovuutta, suorituskykyä ja vaikuttavuutta. Rahoitusta myönnetään tutkimusryhmille, jotka tekevät tieteellisesti kunnianhimoista tutkimustyötä ja tavoittelevat uusia avauksia.  Hankkeet aloittavat työnsä syyskuussa ja kestävät pääsääntöisesti neljä vuotta.