Miika Hyytiäisen kokeellista musiikkiteatteria laajasti esillä maailmalla

Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tohtorintutkintoaan valmistelevan säveltäjän Miika Hyytiäisen kolme musiikkiteatteriesitystä kantaesitetään kolmella tärkeällä kansainvälisellä festivaalilla vain parin kuukauden välein. Teokset Queen Bee, Königliche Membranwerke – Nomictic Solutions ja Seeing Voices osoittavat Hyytiäisen erityistä suhdetta ihmisääneen ja hänen analyyttistä mutta humoristista kokeellisen musiikkiteatterin estetiikkaansa.

Hyytiäinen valmistelee taiteellista jatkotutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa aiheenaan säveltäjän ja laulajan välinen kommunikaatio. Tätä tukemaan hän on kehittänyt Voice Map -applikaation. Se analysoi yksittäisen laulajan ääntä – muun muassa sen dynaamisia mahdollisuuksia sekä äänen väriä ja sävyjä. Analyysi on avuksi säveltäjän ja laulajan välisessä työskentelyssä ja tukena tilanteessa, jolloin säveltäjä tekee teostaan tietylle laulajalle ja tämän yksilölliselle äänelle.

Hyytiäisen teos Queen Bee esitetään Tampere-biennaalessa (13.4.), Helsingissä (16.4.) sekä Kölnissä (18.4.). Queen Bee on musiikkiteatterikonsertto subkontrabassohuilulle ja ensemblelle. Sen esittää Ensemble Garage solistinaan Liz Hirst.

Paikkasidonnainen ooppera Königliche Membranwerke - Nomictic Solutions nähdään kansainvälisellä uuden musiikkiteatterin Münchener Biennale -festivaalilla Starnberg-järven rannalla 5.-12.6.2018. Teos vie yleisön kolmen tunnin kierrokselle kuvitteelliseen Nomictic Solutions -yritykseen, joka tarjoaa asiakkaan omaan yksilölliseen ääneen perustuvia turvapalveluja. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Münchener Biennale on maailman merkittävimpiä musiikkiteatteritapahtumia. Hyytiäinen on ensimmäinen tapahtuman ohjelman mukaan valittu suomalaissäveltäjä.

Seeing Voices on luentoperformanssi, jossa Miika Hyytiäinen ja Julia Mihály pureutuvat laulajan ja säveltäjän kommunikaatioon ja esittävät taiteen keinoin, miten se voi toimia tai toisaalta olla toimimatta. Kolmiosainen teos demonstroi Hyytiäisen Voice Map -menetelmää. Se on samanaikaisesti taiteellinen lopputulos ja ”making of”. Ensimmäisessä osassa säveltäjä analysoi laulajan ääntä voidakseen laatia materiaalia juuri häntä, hänen ääntään, kehoaan ja persoonallisuuttaan varten. Ensimmäisessä osassa säveltäjä analysoi laulajan ääntä voidakseen laatia materiaalia juuri häntä, hänen ääntään, kehoaan ja persoonallisuuttaan varten. Voice Map -analyysi johtaa graafisen notaation maailmaan. Teoksen toisessa osassa laulaja ja säveltäjä keskustelevat analyysin tuloksista ja molemmat kirjoittavat lyhyen tutkielman äänelle. Kolmannessa osassa ne esitetään prima vista. Seeing Voices -teos esitetään Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt -tapahtumassa 21. heinäkuuta. Hyytiäinen on yksi harvoja festivaaleille kutsuttuja suomalaissäveltäjiä.

Lisätietoja:
Miika Hyytiäinen
www.miika.info

+49 178 140 4840