Matti Rantaselle Sibelius-Akatemian professorin arvonimi

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian harmonikansoiton vastuuopettajalle, lehtori Matti Rantaselle on myönnetty professorin arvonimi.

Matti Rantanen (s. 20.2.1952) on toiminut Sibelius-Akatemiassa harmonikansoiton opettajana vuodesta 1977, jolloin hänet nimitettiin vasta perustetun harmonikkaluokan vetäjäksi. Lehtoriksi Rantanen nimitettiin vuonna 1983. Hän on vaikuttanut merkittävästi harmonikansoiton koulutuksen, ohjelmiston ja aseman kehitykseen Suomessa ja on työllään nostanut Sibelius-Akatemian harmonikkakoulutuksen kansainväliselle huipulle. Rantanen on toiminut myös vierailevana professorina Trossingin Musiikkiakatemiassa Saksassa, Tanskan kuninkaallisessa musiikkikonservatoriossa ja Lontoon Royal Academy of Musicissa.

Rantasen opetustyön tulokset näkyvät muun muassa hänen opiskelijoidensa erinomaisina kilpailumenestyksinä. Sibelius-Akatemian harmonikkaluokalla opiskelleita toimii alansa johtavina taiteilijoina ja professoreina eri puolilla maailmaa. Rantanen on myös tehnyt uraauurtavaa yhteistyötä suomalaisten säveltäjien kanssa. Tämä on muodostanut keskeisen perustan Sibelius-Akatemian harmonikkaluokan toiminnassa sen perustamisesta lähtien.

- Harmonikan merkitys aikamme taidemusiikissa on kasvanut voimakkaasti koko sen ajan, kun harmonikkaa on opetettu Sibelius-Akatemiassa. Rantanen on ollut avainasemassa tämän kehityksen käynnistäjänä ja edistäjänä, toteaa Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston dekaani Kaarlo Hildén.

 Yliopistolain 33.4 §:n mukaan yliopisto voi myöntää palveluksessaan olevalle henkilölle oikeuden käyttää professorin arvonimeä. 

 

Lisätiedot:
Osastodekaani Kaarlo Hildén