Photo: Petri Summanen

Materiaalioppi on ajan hermolla

Kun taiteilija kohtaa materiaalin, valmiit reseptit eivät useinkaan toimi. Materiaaliopin tunneilla opitaan materiaalien rakennetta, hallintaa, säilymistä ja katoamista sekä teoriassa että kokeilemalla.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian materiaaliopin lehtori Malla Tallgrenin puhelin pirahtaa kesken haastattelun. Soittaja on tunnettu taidemaalari, Mallan entinen oppilas, jolla on teoksensa materiaaleihin liittyvä pulma. Puhelu ei hätkähdytä, sillä Mallan osaaminen ja innostus kyllä tiedetään taiteilijoiden keskuudessa.

Materiaaliopin opetuksessa oleellista on tutustua mahdollisimman moniin materiaaleihin. Tietoa materiaalien käyttäytymisestä hankitaan teorian ohella käytännön kautta esimerkiksi sivelemällä, haistamalla ja tuntemalla.

Mallan reilun parinkymmenen vuoden työrupeama Kuvataideakatemiassa on osoittanut, että arkinen työ, vastausten etsiminen opiskelijoiden ja ammattilaisten kysymyksiin, inspiroi eniten.

– Materiaalit pysyvät, mutta asenteet niitä kohtaan muuttuvat ajan mittaan, kertoo Malla, taidekonservaattori ja maalikemistin tytär.

Juuri nyt tuntuu siltä, että materiaalioppi on selvästi ajan hermolla.

– Ihmiset ovat tarkkoja siitä, mitä ruokaa he kasaavat lautaselleen tai mistä vaatteet ovat peräisin, joten mikseivät myös taiteen tekemiseen liittyvät valinnat ole yhtä lailla pohdittuja ja perusteltuja, Malla toteaa.

Ekologisesti kestävien materiaalien käyttö kiinnostaa opiskelijoita, vaikka luonnon väriaineiden käyttäminen vaatii synteettisiin verrattuna enemmän aikaa ja vaivaa eikä lopputuloksen säilymisestä ole täyttä varmuutta.

Opiskelijat voivat tutustua luonnon tarjoamiin materiaaleihin syyslukukauden alussa Väriaineita luonnosta -intensiivikurssilla Mäntyharjulla. Kurssin aikana väriaineita irrotetaan kasveista ja hiekoista.

– Väripigmentti voi olla peräisin pihakoivusta, ja työskentelyn lopputuloksena syntyy vaikka akvarellinappeja, Malla kertoo.

Tärkeimmäksi anniksi Malla kokee sen, että kurssilla saadaan aikaan nimenomaan sellainen väripaletti, minkä paikallinen ympäristö antaa.

– Se on todella kiehtovaa. Siinä kumoutuu täysin ajatus, että kaupasta voi ostaa juuri niitä värejä joita kukin haluaa. Sen sijaan pitää hyväksyä, että käytössä on itselle ihan outo väripaletti. On ollut hauska huomata, että opiskelijat pystyvät hyväksymään tilanteen ja jopa innostumaan siitä.

Lisää materiaaleista syksyllä

Materiaalit ovat läsnä syksyllä Kuvataideakatemian avoimessa opetuksessa sekä näyttelyohjelmassa. Syksyn materiaaliopin teorialuennoille on varattu nyt ensi kertaa paikkoja Taideyliopiston Avoimen kampuksen opiskelijoille.

Marras-joulukuussa järjestettävän Matter Matter -näyttelyn ajankohtaiset lähtökohdat liittyvät materiaalisuuteen, ihmiskeskeisyydestä luopuviin ajattelumalleihin ja ekologiseen tietoisuuteen. Näyttelyssä nähdään teoksia Kuvataideakatemian opiskelijoilta ja mukaan kutsutuilta kansainvälisiltä taiteilijoilta.

Lue Avoimen kampuksen opetuksesta:
uniarts.fi/avoinkampus

Matter Matter 16.11.–4.12.2016,
Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36

Avoinna ti-su 11–18/Vapaa pääsy

Juttu on julkaistu Taideyliopiston tapahtumaliitteessä, jota jaettiin Helsingin Sanomien välissä 10.8.2016.