Martta Jämsä nauttii kamarimusiikkiyhteistyöstä ammattilaisten kanssa

Neljännen vuoden huilunsoitonopiskelija Martta Jämsä on mukana Sibelius-Akatemian ja Helsingin kaupunginorkesterin kamarimusiikkiyhteistyössä, jossa opiskelijat pääsevät konsertoimaan orkesterin ammattimuusikoiden kanssa. Yhteistyön tuloksena kuullaan neljä Yhdessä!-kamarimusiikkikonserttia Helsingin Musiikkitalossa. Ensimmäisessä konsertissa 26. lokakuuta kuullaan puhallinmusiikkia.

Jämsä kertoo soittavansa kamariopintojensa puitteissa tällä hetkellä kahdessa Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kamarimusiikkikokoonpanossa.

– On tavattoman hienoa päästä soittamaan ammattimuusikoiden kanssa ja kokeneilta oppii varmasti paljon. Opiskelijayhtyeissä olemme kaikki suunnilleen samalla viivalla ja opettelemme jokainen, mutta Yhdessä!-konsertin valmistelussa työskentelytahti on ammattimainen. Harjoituksiin on tultava omat stemmat viimeisteltynä ja konserttiohjelmisto valmistellaan hyvin nopeassa tahdissa. Meillä on kolme harjoitusta ennen konserttia. Kieltämättä hiukan jännittää, Jämsä kertoo.

”Ihan parhaita juttuja, mitä pääsee tekemään!”

Kamarimusiikki on Jämsälle musiikillinen intohimo ja mielenkiinnon kohde: se haastaa soittajan kommunikoimaan, keskustelemaan ja ottamaan vastuuta ryhmän jäsenenä. Yhdessä!-konsertti tarjoaa huilistille uusia tuttavuuksia ja vaihtelevaa soitettavaa. Opiskelijat valmistelevat omat osuutensa konserttiohjelmistosta itsenäisesti kuten ammattilaiset. Konsertin ohjelmisto koottiinkin yhteistyössä Helsingin kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian kanssa siten, että se soveltuu myös opiskelijoiden työskentelytahtiin ja taitoihin.

– Konsertissa on luvassa mielenkiintoista, vaihtelevaa soitettavaa: perinteistä, melodista ja kaunista musiikkia mutta toisaalta myös särmikkäämpi ja sähäkämpi Tomasi. Toivon, että tässä yhteistyössä saisin myös vinkkejä ammattilaisilta soittooni. Kamarimusiikki on minulle ihan ykkösjuttu, ja tällainen yhteistyö ammattilaisten kanssa on ihan niitä parhaita asioita, mitä pääsee tekemään, Jämsä iloitsee.

***

Yhdessä!-kamarimusiikkikonsertit
Musiikkitalon Päälämpiö, Mannerheimintie 13, Helsinki
Vapaa pääsy

Helsingin kaupunginorkesterin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Yhdessä!-konserttisarjassa Musiikkitalon päälämpiössä kuullaan kamarimusiikkia ennen kaupunginorkesterin iltakonsertteja. Konserteissa esiintyy kaupunginorkesterin muusikoita ja Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston opiskelijoita. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. 

26.10.2016 klo 18.00–18.30 (tapahtuma Facebookissa)
2.12.2016 klo 18.00–18.30
9.2.2017 klo 18.00–18.30
5.4.2017 klo 18.00–18.30

Musiikkitalon orkesteriakatemia on Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian yhteistyömalli, jonka tavoitteena on yhä korkeatasoisempi, työelämälähtöisempi ja kansainvälisempi koulutus. Tulevat orkesterisoittajat, kapellimestarit ja säveltäjät osallistuvat orkestereiden toimintaan ammattimuusikoiden ohjauksessa. Orkesteriakatemian toiminta käynnistyi syksyllä 2015.