Photo: Kari Sarkkinen
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ooppera esitti Benjamin Brittenin Kesäyön unelma -oopperan huhtikuussa 2017.

Luentosarja sukeltaa oopperan maailmaan

Taideyliopiston Historiafoorumi ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulu järjestävät oopperaluentojen sarjan. Viidestä luennosta koostuva sarja käynnistyy 21. helmikuuta ja kestää läpi kevään.

Kaikille avoimilla luennoilla sekä kotimaiset että kansainväliset musiikin asiantuntijat jakavat tietouttaan oopperan historiasta.

Ensimmäisellä luennolla 21. helmikuuta asiantuntijavieraana on professori Derek Scott Leedsin yliopistosta Englannista. Luennon aiheena on A Forgotten Transcultural Entertainment Industry: Early Twentieth-Century Operetta from the German Stage (Unohdettu transkulttuurinen viihdeteollisuus: 1900-luvun alun saksalainen operetti). Luento on englanninkielinen.

14. maaliskuuta kuultavalla luennolla dosentti ja akatemiatutkija Liisamaija Hautsalo esittelee Oskar Merikannon Pohjan neiti -teosta – ensimmäistä suomenkielistä oopperaa. Luennollaan Hautsalo pohtii sitä, millainen merkitys teoksella on ollut suomalaisten oopperakäytäntöjen rakentajana.

Kolmannella luennolla 16. huhtikuuta käsitellään oopperasotaa. Eli tapausta keväältä 1877, kun Helsingissä esitettiin oopperaa kahdessa eri paikassa. Luennoimassa on musiikin tohtori Ulla-Britta Broman-Kananen.

3. toukokuuta kuultavalla neljännellä luennolla puhumassa ovat filosofian tohtori Jukka von Boehm ja musiikin tohtori Cecilia Oinas. Kaksikko luennoi näyttämömusiikin murroksesta ja symbolistisesta teatterista vuosina 1890–1918.

Sarjan viimeinen luento kuullaan 25. toukokuuta. Tuolloin puhumassa on tohtori Martin Knust ruotsalaisesta Linné-yliopistosta. Aiheena on Wagnerin Parsifal-oopperan ensi-ilta vuonna 1882. Luento on englanninkielinen.

***

Ooppera-aiheinen luentosarja 21.2.–25.5.

Oopperaluento I: Derek Scott – A Forgotten Transcultural Entertainment Industry: Early Twentieth-Century Operetta from the German Stage
21.2. klo 15.00
Wegelius-sali, Töölönkatu 28, Helsinki

Oopperaluento II: Liisamaija Hautsalo – Oskar Merikannon Pohjan neiti suomalaisten oopperakäytäntöjen rakentajana
14.3. klo 15.00
Musiikkitalo, Auditorio, Mannerheimintie 13, Helsinki

Oopperaluento III: Ulla-Britta Broman-Kananen – Oopperasota: grand opera kahdella näyttämöllä Helsingissä keväällä 1877
16.4. klo 13.00
Auditorio, Töölönkatu 28, Helsinki

Oopperaluento IV: Jukka von Boehm ja Cecilia Oinas – Kohti oopperallisuuden utopiaa? Näyttämömusiikin murros ja symbolistinen teatteri 1890–1918
3.5. klo 14.00
Auditorio, Töölönkatu 28, Helsinki

Oopperaluento V: Martin Knust – Wagner performing Wagner: The 1882 World Première of Parsifal
25.5. klo 14.00
Auditorio, Töölönkatu 28, Helsinki

Kaikille luennoille vapaa pääsy.