Photo: Sammy Hart

Lisa Batiashvili: Taiteessa on maailman sielu

Lisa Batiashvili on georgialainen viulisti, jolle taiteen tekeminen on jokapäiväistä elämää.

– Vanhempani ovat muusikoita ja isällä oli tapana tuoda Euroopan matkoiltaan mukana levyjä, joita kuuntelin kotona, kertoo Lisa Batiashvili, kun häneltä kysyy ensikosketuksesta taiteeseen.

Batiashvili on georgialainen viulisti. Hän on opiskellut Munchenissä, sekä Hampurissa ja konsertoinut aktiivisesti Euroopassa, sekä Pohjois-Amerikassa. Hän soittaa klassista viulua ja hänet tunnetaan muun muassa kamarimuusikkona, joka on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla, kuten Kuhmossa, Edinburghissa, Marlborossa sekä Tanglewoodissa. Kesäkuussa hänet vihitään Taideyliopiston kunniatohtoriksi.

– Minun mielestäni taide on tärkein tapa ilmaista ihmisyyttä. Sen avulla voi käsitellä tunteita ja luoda elämyksiä. Taiteen avulla jätämme jälkiä historiaan, Batiashvili toteaa.

Taiteen voima on Brahmsin sinfoniassa

Batiashvili on asunut yli 25 vuotta Saksassa ja sinä aikana soittanut muun muassa New Yorkin filharmonikoissa, saksalaisessa Staatskapelle Berlin -orkesterissa, Berliinin filharmonikoissa, Euroopan kamariorkesterissa ja Lontoon sinfoniaorkesterissa. Vuosina 2017-2018 hän on ollut Roomassa Artist-in-Residence -ohjelmassa Santa Cecilian akatemiassa.

Esiintymisten lisäksi Batiashvili on myös äänittänyt levyjä, viimeksi levyn Vision of Prokofiev, yhdessä Euroopan sinfoniaorkesterin ja Yannick Nezet-Seguinin kanssa. Levy tulkitsee venäläisen säveltäjän Sergey Prokofievin sävellyksiä. Aiemmin Batiashvili on tulkinnut levyillään muun muassa Tsaikovskia ja Sibeliusta yhdessä Daniel Barenboimin ja Staatskapelle Berlin -orkesterin kanssa. Hän on levyttänyt myös muassa Brahmsia, Sibeliusta, Beethovenia ja Bachia.

– Aina kun kuulen hienon orkesterin esittävän Brahmsin sinfonioita, tunnen taiteen voiman. Tai kun kuulen jonkun hienon solistin esiintyvän. Tai kun tarkastelen jotain taideteosta. Oikeastaan tunnen taiteen voiman koko ajan , Batiashvili kertoo.

Batiashvili kertoo, että taide on osa hänen jokapäiväistä elämäänsä. Hän kertoo rakastavansa klassista musiikkia, mutta nauttivansa paljon myös jazzista. Hänen soittamistaan on kuvailtu pelottomaksi, tonaalisesti rikkaaksi ja teknisesti virheettömäksi.   

Vuonna 2015 Batiashvili sai Musical America -musiikkikustantamon Vuoden instrumentalisti -palkinnon. Opiskellessaan Ana Chumachencon ja Mark Lubotskyn oppilaana, hän sai kansainvälistä huomiota nuorimpana kilpailijana, joka on koskaan osallistunut Jean Sibelius -viulukilpailuun. Tuolloin Batishvili oli 16 vuotias. Uransa varrella hänet on myös palkittu lukuisilla muilla palkinnoilla kuten kahdella Echo-palkinnolla, MIDEM -palkinnolla, Leonard Bernstein -palkinnolla ja Beethoven ring -palkinnolla.      

Vuonna 2019 Batiashvili ryhtyy Audi Sommerkonzerte -musiikkifestivaalin taiteelliseksi johtajaksi.

Ajatteleeko Batiashvili, että taiteella voi muuttaa maailmaa?

– Ajattelen, että maailma ilman taidetta ei olisi sama maailma. Taiteessa on maailman sielu, Batiashvili pohtii.

 

Teksti: Ella Luoma