Photo: Seilo Ristimäki
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin syyskauden avauskonsertissa kuullaan Leif Segerstamin Sinfonia piccola nro 325, "Raja-avaimet..." -teoksen kantaesitys.

Leif Segerstam starttaa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin syyskauden

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin syyskausi käynnistyy 28. syyskuuta. Tuolloin orkesteria johtamaan saapuu vuosina 1997–2013 Sibelius-Akatemian orkesterikoulutuksen professorina toiminut Leif Segerstam.

Ohjelmassa on Straussin sinfoninen fantasia, Brahmsin neljäs sinfonia ja Segerstamin Sinfonia piccola nro 325, "Raja-avaimet..." -teoksen kantaesitys.

Raja-avaimet on Segerstamin vapaapulsatiivista musiikkia. Teosta ei perinteiseen tapaan johdeta, vaan soittajille annetaan vapauksia rytmiikan ja joskus muidenkin musiikin elementtien suhteen, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin intendentti Teemu Hirvonen kertoo.

Soolosoittimena teoksessa on syntetisaattori, jota Segerstam itse soittaa.

– Soolosoittimena sitä kuullaan hyvin harvoin. Toki joissakin nykysinfonioissa syntetisaattori esiintyy osana orkesteria.

Kapellimestari unkarista

Lokakuussa kapellimestarivierailut jatkuvat, ja orkesteria johtamaan saapuu unkarilaiskapellimestari Peter Eötvös. Hän johtaa Mozartin alkusoiton ja oman teoksensa. Lisäksi kapellimestariopiskelijat johtavat Bartókin kansanmusiikkivaikutteisia teoksia.

Vierailunsa yhteydessä Eötvös paitsi konsertoi myös pitää mestarikurssin kapellimestariopiskelijoille. Vierailu on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa, joka tuo alansa johtavia taiteilijoita opettamaan periodiluontoisesti Sibelius-Akatemiaan.

– Eötvös saapuu Helsingin kaupunginorkesterin vieraaksi ja samalla saamme hänet konsertoimaan ja opettamaan Sibelius-Akatemiaan, Hirvonen kertoo.

Musiikkia pimeneviin iltoihin

Iltojen pidetessä orkesteri uppoutuu Yön mysteerejä -konserttiin. Orkesteria johtaa Nils Schweckendiek ja mukana on iso kuoro ja paljon laulusolisteja.

– Tuolloin luvassa on laulupainotteista yön mysteerien innoittamaa musiikkia. Mukana on sinfoniaorkesteri ja kuoro, joten kyseessä on todella iso konsertti.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Sibelius-Akatemian kuoron, laulusolistien ja Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön kanssa.

– Tällainen yhteiskonsertti on harvinainen. Näitä ei toteuteta edes joka lukuvuosi. Viimeksi samantyyppinen konsertti tehtiin vuonna 2016.

Ohjelman erityinen herkkupala on pehmeästi soiva Ralph Vaughan Williamsin Serenade to Music, jossa kuullaan 16 laulusolistia. Perinteisesti solistisia laulajia on vain yksi per ääniala.

Syyskauden päättää Academy Brass -puhallinorkesterin konsertti, jota johtamaan saapuu Atso Almila. Ohjelmassa on muun muassa Almilan TePaTePa.

Sinfoniaorkesteri on länsimäisen taidemusiikin kulmakivi. Millainen merkitys Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterilla on akatemian opiskelijoille?

– Orkesteriperiodeilla opiskelija näkevät, miten orkesteri toimii ja he saavat kokemusta harjoittelemisesta, esiintymisestä ja eri kapellimestareiden kanssa työskentelemisestä. Tulevan työelämän kannalta tämä on todella tärkeää. Myös yhteissoiton kehittymisen näkökulmasta orkesteripediodit ovat tärkeitä.


Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin syyskausi

Vailla varjoa – Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, joht. Leif Segerstam
La 28.9. klo 16.00
Konserttisali, Musiikkitalo
Osta lippu

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri feat. Peter Eötvös
Pe 26.10. klo 17.00
Sonore, Musiikkitalo
Osta lippu

Yön mysteerejä – Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, kuoro ja solistit, joht. Nils Schweckendiek
Pe 8.11. klo 19.00
Temppeliaukion kirkko
Osta lippu
La 9.11. klo 16.00
Konserttitalo Mikaeli, Mikkeli
Osta lippu

Academy Brass, joht. Atso Almila
Pe 22.11. klo 19.00
Camerata, Musiikkitalo
Osta lippu


Teksti: Juho Papinniemi