Photo: Mirva Niemi

Lauri Supponen säveltää ja pätevöittää itsensä musiikinopettajaksi

1. Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan?

Olen Lauri Supponen ja opiskelen Sibelius-Akatemiassa sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmässä neljättä vuotta. Olen opinnoissani aika loppuvaiheessa, vielä uupuu viilaukset lopputyöstä ja pedagogisista opinnoista. Säveltämisen lisäksi pyrin pätevöittämään itseni myös musiikinopettajaksi.

Kasvoin nuoruuteni Belgiassa ja lukioikäisenä päätin, että haluan tehdä musiikkia ammatikseni. Tuolloin näin, että minulla kaksi vaihtoehtoa lukion jälkeen: Lontoo tai Helsinki. Päädyin valitsemaan Lontoon Royal College of Musicin, koska se oli Brysselistä katsoen lähimpänä ja opiskelin siellä neljä vuotta sävellystä.

Lontoosta valmistumisen jälkeen päätin hakea opiskelemaan Suomeen Sibelius-Akatemiaan. Suomi näyttäytyi minulle eksoottisena maana, koska olin asunut lähestulkoon koko ikäni vanhempieni työn vuoksi muualla kuin Suomessa - en siis ’ulkomailla’, kuten usein mielletään, koska enhän toki kokenut asuvani ulkomailla Brysselissä, kotonani. Oli mielenkiintoista tutustua suomalaiseen kulttuuriin muissa kotimaissa asuttujen vuosien jälkeen.

2. Miten opiskelu Sibelius-Akatemiassa eroaa Lontoon Royal College of Music:istä?

Koen, että sävellyksen opiskelu oli hyvin erilaista Lontoossa kuin Suomessa. Sibelius-Akatemiassa opiskelussa korostetaan ensisijaisesti dogmaattista puolta, kun taas Lontoossa lähdettiin liikkeelle opiskelijasta itsestään ja korostettiin sinne tulevien opiskelijoiden säveltäjyyttä jo heti alussa.

Pedagogiset opinnot ovat mielestäni Suomessa erittäin korkealla tasolla. Kursseilla opetetut asiat pohjautuvat uusimpiin tieteellisiin tutkimuksiin ja pedagogiset opinnot ovat hyvin laajat ja laadukkaat.

3. Millaisia kursseja sinulla on meneillään tällä hetkellä?

Tällä hetkellä viimeistelen niin kutsuttua ’Sävellys kakkosta’ eli maisterivaiheen opintojeni aikana sävellettyjen teoksien portfoliota ja sävellykseen liittyvää kirjallista tutkimusta. Ensi keväänä pitäisi vielä suorittaa pedagogiset opinnot loppuun.

4. Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Koska olen jo varsin loppusuoralla, päiväni kulkee itsenäiseen ja verkkaiseen tahtiin. Herään myöhään, editoin vanhoja biisejäni ja pyrin istumaan päivittäin Kaisa-kirjastossa lounaan jälkeen työstämässä tutkimustani. Usein saatan myös käydä uimassa, jos minulla ei ole opetusta iltapäivällä. Nappaan kirjastosta mukaan jonkun partituurin, jota tahraan illalla ruoan äärellä Unicafessa. Kotona olen usein klo 20 aikaan. Iltaisin kuuntelen musiikkia ja luen kirjoja. Pidän nyt taukoa sävellyksestä, oltuani tällä saralla putkessa lähemmäs kymmenen vuotta. Tekee hyvää odottaa asemalla seuraavaa junaa, eikä vain latoa raiteita eteensä liikkuvasta vaunusta kuten yleensä!

5. Miten sävellyksen opiskelija rentoutuu vapaa-ajalla?

Viime aikoina olen rentoutunut katsomalla Breaking Bad –sarjaa, käyn urheilemassa ja nyt syksyllä olen käynyt paljon sienestämässä. Jaksamisen kannalta on tärkeää erottaa vapaa-aika opiskelusta.

6. Mikä on ollut opiskelussa parasta?

Opiskeluajan mahtavimpia kokemuksia oli päästä soittamaan viime kesänä Korvat Auki Ensemblen kanssa Flow’ssa. Pääsimme tuomaan nykymusiikkia isolle festarille, jossa sitä ei olla totuttu näkemään. Oli hienoa nähdä kuinka klassinen musiikki nousi siellä populaarimusiikin rinnalle. Oltiin ikään kuin Flow’n ytimessä eli nostimme pinnalle undergroundina pidettyä musiikkia. En olisi ikinä uskonut, että opiskelu Taideyliopistossa mahdollistaisi jotain sellaista.

7. Mikä on ollut opiskelussa haastavinta?

Haastavin ja samalla paras asia on ollut erilaisuuden kohtaaminen. Opiskeluaikana kohtaa väkisinkin asioita, jotka ovat itselle vieraita tai vaikeita. Ne pitää vain pystyä kohtaamaan ja tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.

8. Miten taideopiskelija voi valmistautua valmistumisen jälkeiseen elämään?

Koen, että opiskelijan on tärkeää jäädä valmistumisen jälkeen ainakin hetkeksi siihen maahan missä opiskeli ja ylläpitää jo olemassa olevia kontakteja. Ihmiset joihin tutustut opiskelijana, ovat niitä kontakteja, joita tarvitset myös työelämässä. Pidä siis itsellesi tärkeät ihmiset lähellä. Kaikki muu kyllä seuraa perässä.

9. Millaisena näet elämän valmistumisen jälkeen?

Kun kysyy nykysäveltäjältä mitä tapahtuu seuraavaksi, olen kokenut, että rehellisin vastaus on usein: ’en tiedä’. Sen kuulee sitten.

10.Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?

Älä ota pääsykokeita liian henkilökohtaisesti. Luota itseesi ja omaan tekemiseesi, niin pysyt omana itsenäsi.