Photo: Jani Laukkanen
Pianisti ja laulaja-lauluntekijä Laura Sippolan taiteellinen tutkimus pureutuu laulun syntyyn sekä laulaja-lauluntekijyyteen ja lauluntekijämusiikkiin.

Laura Sippolasta Suomen ensimmäinen lauluntekijätohtori

Laura Sippola on lähestynyt laulaja-lauluntekijyyttä ja lauluntekijämusiikkia niin tekijän, taiteilijan kuin tutkijan perspektiivistä. Hänen taiteilijakoulutuksesta valmistuva tohtorintutkintonsa Tehdä maailmasta laulu – Laulaja-lauluntekijän taiteilijakuva tradition ja tekijän näkökulmasta tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa lauantaina 9. syyskuuta 2017. Tutkinto koostuu viidestä taiteellisesta osiosta ja kirjallisesta työstä.

Laulaja-lauluntekijä on muusikko, joka säveltää, sanoittaa, laulaa ja soittaa. Sippolan työ kartoittaa lauluntekijämusiikin ominaispiirteitä ja valottaa tyylin historiallista taustaa.  ”Songwriter music”, lauluntekijämusiikki, kiinnittyi folkiin, rock-musiikkiin ja pohjoisamerikkalaisiin pop-tyyleihin ja erottautui omaksi musiikinlajikseen ennen kaikkea henkilökohtaisilla, ympäristöä tarkkailevilla tai elämää kommentoivilla lyriikoilla. Erityisesti Bob Dylanin ja Joni Mitchellin voidaan katsoa vakiinnuttaneen lauluntekijämusiikin tyylin.

Laulaja-lauluntekijän vahva henkilökohtainen osallisuus muodostuu usean eri seikan summana. Sippola tarkastelee tohtorintutkinnossaan laulun syntyprosessia sekä laulaja-lauluntekijää kappaleiden kirjoittajana, esittäjänä ja tulkitsijana. Tutkinnon taiteelliset osiot sisälsivät myös kappaleiden säveltämisen ja sanoittamisen. Lisäksi useimmissa konserteissa kuultiin teosten kantaesityksiä. Reflektointi toimi metodina niin kirjoittamiseen kuin lauluntekemiseen.

– Tarkastellessani taiteellisia osioita minusta tuntuu, että jokainen osio on ollut jonkinlaisen hermoromahduksen hedelmä. Samalla luulen ymmärtäneeni myös sen siunauksellisuuden. Maailma valkenee laulu kerrallaan, Sippola kuvailee.

Sippola näkee läsnäolon jokaisen luomisvaiheen tärkeimpänä elementtinä. Siihen kiteytyy hänen mukaansa kaikki: lauluntekeminen, harjoittelu, esiintyminen, studiotyöskentely ja kommunikaatio.

– Laulu on tulos jostakin, joka on elänyt riittävän aikaa. Sillä tavoin laulut ovat aina omakohtaisia tai kertovat itsestä – oli kappaleen kertoja kuka hyvänsä tai laulun aihe mikä tahansa. Vaikka laulunkirjoitusprosessissa on jotakin hyvin yksityistä, on laulujen kirjoittamisessa loppujen lopuksi kyse hyvin perinteisestä tarpeesta luoda ja kertoa tarinoita sekä jakaa niitä muiden kanssa, Sippola toteaa.

Lisätiedot:
Laura Sippola

www.laurasippola.webnode.fi

Laura Sippolan tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus
9.9.2017 klo 12, Musiikkitalo, Black Box, Mannerheimintie 13

Taiteellisen tohtorintutkinnon otsikko: Tehdä maailmasta laulu – Laulaja-lauluntekijän taiteilijakuva tradition ja tekijän näkökulmasta
Tarkastustilaisuuden valvoja: Professori, MuT Kristiina Ilmonen

MuTri-tohtorikoulu, taiteilijakoulutus