Nalledisko on koululaisten suosikki

Lapset uppoavat taiteeseen Teatterikorkeakoululla

– Mikä oli parasta? ­– Kaikki! Kerrankin teatterissa saa luvan kanssa juosta, kiipeillä ja tanssia – ja pohtia samalla tärkeää asiaa ympäristöstä ja kierrätyksestä. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun 100 tilaa! -tapahtuma tarjoaa päiväkoti- ja koululaisryhmille taide-elämyksiä kahden viikon ajan.

Moniaistisen tapahtuman ovat suunnitelleet Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssin- ja teatteriopettajan maisteriohjelmien opiskelijat ja Aalto ARTS ELOn lavastustaiteen opiskelijat yhdessä. Tapahtumassa käsitellään ajankohtaisia teemoja toiminnallisin keinoin: Huuto jää kertoo ilmastonmuutoksesta, Hukkaniitty puhuu luonnon roskaamisesta, 3001 Jäteseikkailussa matkataan tulevaisuuteen ja Salaisuuksien temppeli on sanaton esitys, joka liittyy ihmisen ja luonnon yhteyteen. Työryhmä on luonut upeita moniaistillisia tiloja, joissa valo, ääni ja kosketus ovat yhtä tärkeitä kuin tapahtumat.

Malmin peruskoulun 4a-luokka oli lähtenyt bussilla teatteripäivään opettajansa Marju Rankasen kanssa.

– Oppilaat yllättyivät iloisesti, kun teatterimatka ei ollutkaan perinteinen, vaan oli lupa kiivetä, koskea ja juosta. Meillä sattuu olemaan koulussa Suomi 100 -teemainen kirjallisuus- ja teatterikuukausi, johon tämä vierailu sopii erinomaisesti. Uskon, että keskustelemme luokassa tämän kokemuksen jälkeen ainakin siitä, miten monin eri tavoin tarinoita voi luoda. Meidän koulussamme kustannetaan bussiliput koko luokalle, mikä mahdollistaa tällaiset vierailut. Myös kympin kulttuuriraha vuodessa oppilasta kohti on iso apu, kiittää Rankanen.

Malmin neljäsluokkalaiset pitivät erityisesti nallediskosta ja innostuivat esityksen karhupyramidin innoittamina rakentamaan spontaanisti myös oman ihmispyramidin.

Tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila iloitsee onnistuneesta tapahtumasta, joka on kiinnostanut laajalti.

– 30 päiväkoti- ja koululaisryhmää on ilmoittautunut päiväohjelmiin. Pedagogi- ja lavastusopiskelijat oppivat itsekin tästä varmasti paljon; ideana on, että emme opeta lapsia sormi pystyssä, vaan epäsuorasti, oman toiminnan ja tehtävien kautta. Osallistava teatteri on tätä päivää, mutta emme tietenkään pakota ketään mukaan – saa myös vain istua ja katsoa.

Professori Eeva Anttilaa huolettaa taidetarjonnan vähäisyys kouluissa.

– Yhteiskuntamme pitää ratkaista se, miten kouluille ja päiväkodeille saataisiin enemmän resursseja ja matalampi kynnys päästä nauttimaan taiteesta – ei vain osallisena – vaan myös aktiivisina toimijoina. Taideyliopiston yhtenä yhteiskunnallisena tehtävänä on kurkottaa näitä erilaisia ryhmiä kohti.

100 tilaa! on osa Taideyliopiston Suomi 100 -ohjelmaa. Tapahtuma kestää 100 tuntia (10 tuntia x 10 päivää) ja se on suunnattu päiväsaikaan päiväkoti- ja koululaisryhmille. Iltapäivisin ja iltaisin perheet ja kaikenikäiset osallistujat voivat tulla vapaasti tutustumaan tilaan ja osallistumaan vaihtuvaan ohjelmaan.

100 tilaa! -tapahtuma on auki Teatterikorkeakoululla ma–pe 2.–13.10.2017 klo 9–19, vapaa pääsy.

Lue lisää tapahtumasta ja iltaohjelmasta  tapahtumasivulta.