Uudet LAPS-oppilaat: Jay Mar Albaos, Petros Konnaris, Jenny Suhonen, Jolijn de Wolf, Antonín Brinda sekä Harriet von Froreich (ei kuvassa).

LAPS tuo yhteen monenlaisia taiteilijoita

Englanninkielisessä Live Art and Performace studies (LAPS) – maisteriohjelmassa on tänä syksynä aloittanut kuusi uutta opiskelijaa eri puolilta maailmaa – yksi Aasiasta, loput Euroopasta.

Maisteriohjelman erikoisuutena on teoriapohjaisen esitystutkimuksen yhdistäminen käytännön esitystaiteeseen.

Opiskelijat tulevat koulutuksellisesti hyvin erilaisista taustoista, mutta ainakin vastavalittuja Jay Mar Albaosia, Antonín Brindaa ja Harriet von Froreichia yhdistää kiinnostus esitystaiteen teorian ja käytännön yhdistämiseen.

 

Filippiineiltä kotoisin oleva Jay Mar on ensimmäistä kertaa maansa rajojen ulkopuolella. Hän on suorittanut kotimaassaan viestintä-taiteiden kandidaatin tutkinnon, tehnyt perinteistä teatteria ja työskennellyt valtiolla.

Jay Mar halusi lähteä ulkomaille opiskelemaan esitystaidetta ja löysi LAPS-ohjelman Google-haun kautta.

- Halusin opiskella esitystaidetta kokonaisuutena. Minua kiinnostaa analysoida taidetta kriittisesti ja pohtia, kuinka jokin tietty tapahtuma tai taidemuoto voi luoda muutosta ja yhteisöllisyyttä.

Jay Mar pitää LAPS-ohjelmassa siitä, että se ei ole täysin teoreettinen, vaan se sisältää myös käytäntöä. Työskentelyyn on kuulunut jonkin verran ryhmätyötä, mutta enimmäkseen jokainen on keskittynyt yksilöllisesti omiin sooloihinsa.

- Me kaikki tulemme hyvin erilaisista taustoista. Itseäni kiinnostaa tuoda esille aasialaista näkemystä performanssista. Ruumis ja yhteisö ovat minulle tärkeitä lähtökohtia. Länsimainen taidekenttä vaikuttaa todella individualistiselta, kun taas Aasiassa taide on hyvin yhteisöllistä.

Jay Marin mielestä Suomi on rauhallinen paikka ja tarjoaa hyvät olosuhteet akateemiselle toiminnalle. Täällä on hänen mukaansa helppo tehdä ajattelutyötä ja saada äänensä kuuluviin. Mitä opiskeluun tulee, keskeisin ero löytyy suomalaisesta asenteesta itsestään.

- Täällä ihmiset eivät rupattele vieraille yhtä paljoa kuin Filippiineillä. Olen luonteeltani melko ihmisläheinen, mutta yritän pikkuhiljaa sopeutua suomalaiseen kulttuuriin… Ja säähän.

 

Prahan DAMU-yliopistossa teatteriopintoja opiskellut Antonín tuli Suomeen vaihto-oppilaana. Hänen aiemmat opintonsa ovat olleet käytännönläheisiä, mutta hän on opiskellut myös teoriaa.

- Teatterikorkeakoulu löytyi yliopistomme vaihtokohteiden listalta. LAPS-ohjelma vaikutti monella tapaa kiinnostavalta, enkä olisi voinut tehdä maisterinopintojani Prahassa, koska se koulutusohjelma peruttiin.

Antonín kertoo olevansa kiinnostunut sukupuolesta, seksuaalisuudesta, erotiikasta, urbaanista kulttuurista ja ideologiasta – sekä näiden kaikkien yhdistelemisestä. Hänen mukaansa esimerkiksi ideologian ja seksuaalisuuden välillä on yhteys.

- Haluan työskennellä ruumiin kanssa ja venyttää sen rajoja. On myös kiinnostavaa tutkia ruumista suhteessa toiseen ruumiiseen. Olen esimerkiksi etsimässä avustajaa esitykseen, jossa luovutan verta siten, että mukana olisi jokin eroottinen taso.

LAPS-opinnot ovat olleet Antonín mukaan hyvin organisoituja ja loogisia. Opiskelijat on muun muassa perehdytetty siihen, kuinka tehdä nettisivut ja kuinka käyttää itseään materiaalina. Tällaiset taidot valmentavat Antonín mielestä hyvin työelämään.

- Teatterikorkeakoulu on myös erittäin hyvin varusteltu. Täällä on paljon rekvisiittaa ja tavaraa, jota voi lainata. Täällä on jopa sauna. Muutoin yliopistosysteemi, kuten kurssien suorittaminen, on yllättävänkin samankaltaista kuin Tšekeissä.

Helsinkiä Antonín on tehnyt itselleen tutuksi omalla Helsinki Urban Research – projektillaan. Sen tarkoitus on säädellä hänen liikkumistaan siten, että hän saa kunakin viikkona käyttää vain tiettyjä liikkumatapoja.

 

Saksan pääkaupungista Suomeen saapuneella Harrietilla on monipuolinen opiskelutausta. Hän on opiskellut useissa yliopistoissa muun muassa kirjallisuutta, teatteritiedettä ja filosofiaa. Hän on myös työskennellyt tutkimusassistenttina sekä dramaturgina eri koreografeille.

- Olen halunnut enemmän aikaa omiin taideprojekteihini. Halusin lähteä ulkomaille opiskelemaan esitystaidetta ja tulin löytäneeksi LAPS-ohjelman. Se vaikutti lähes täydelliseltä minulle.

LAPS-ohjelmassa Harrietia miellyttää se, että heillä kaikilla on jokin lähtötaso. Asioita esitellään nopeassa tahdissa, mikä on haastavaa, mutta myös motivoivaa.

- Meillä on tähän saakka ollut joka viikko uusi vieraileva luennoitsija. Aiemmin olen opiskellut paikoissa, jonne on otettu sisään yli sata ihmistä vuodessa. Täällä meitä on vain kuusi, joten opetus on todella edistynyttä ja yksilöllistä.

Harrietin mielestä esitystaide voi sisältää miltei mitä tahansa. Siten sillä on myös eniten mahdollisuuksia vastustaa ja kyseenalaistaa esimerkiksi kauneuskäsityksiä. Taiteessaan Harriet haluaa työstää käsityksiä outoudesta, fragmentaarisista ruumiista ja puhuvista tiloista. Hän käyttää taiteilijanimeä Harriet Rabe.

- En näe itseäni esimerkiksi valmiiden esitysten tekijänä, vaan ennemminkin haluan luoda tilanteita, ja tarkastella, minkälaista toimintaa ne synnyttävät.

Harriet toteaa kotikaupunkinsa Berliinin kulttuuritarjonnan olevan niin ylitsevuotavaa, että voi olla vaikeaa keskittyä yhteen asiaan kerralla. Helsingissä kulttuuritoiminta vaikuttaa hänen mielestään keskittyneemmältä, mutta kuitenkin viriililtä.  

 

Haastateltavat ovat kokeneet maisteriohjelman kansainvälisyyden opettavaiseksi. Sillä tavoin he ovat asettuneet toisen asemaan ja oppineet ottamaan etäisyyttä omiin näkemyksiinsä.

Vaikka suurin osa opiskelijoista on eurooppalaisia, löytyy maiden väliltä kiinnostavia eroja esimerkiksi rituaalien, ajattelutapojen ja myös teatteritiedon suhteen. Se, mikä on itsestään selvää yhdessä paikassa, ei välttämättä ole sitä toisessa.

LAPS-opiskelijat osallistuivat tänä vuonna New Performance Turku – festivaaleille, jossa he katsoivat esityksiä ja haastattelivat esitystaiteilijoita. Ensi vuonna he esittävät siellä omia teoksiaan.

Lisäksi marraskuun 11. ja 12. päivä on tulossa Kesto-niminen tapahtuma, jossa on mahdollista nähdä kaikkien opiskelijoiden teoksia. Tapahtuma järjestetään Vapaan taiteen tilassa (Vilhovuorenkuja 15 - 16) klo. 17 - 22 ja sinne on vapaa pääsy.