Photo: Andy Keate
Anikó Kuikka: Valkoista sokeria (2017). Kaksikanavainen liikkuvan kuvan installaatio, 9:07 min.

Kuvataideakatemian tukisäätiön stipendi Anikó Kuikalle

Kuvataideakatemian tukisäätiön hallitus on päättänyt myöntää stipendin Suomenlinnan taiteilijaresidenssiin vuodeksi kuvataiteilija Anikó Kuikalle.

Anikó Kuikka (s. 1986) on Los Angelesissa asuva taiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan installaatioiden parissa. Hän on opiskellut Kuvataideakatemian lisäksi Royal Academy Schoolsissa Lontoossa. Kuikan immersiiviset teokset käsittelevät todellisuuden absurdia rakentumista yhdistelemällä satuja ja mytologiaa sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin ja traumoihin. Kuikan teoksissa esiintyy usein hahmoja, jotka tuovat esiin erilaisia voimasuhteita tavoitteenaan olemassa olevia arvojen ja identiteettien purkaminen.

”Olen erittäin innoissani, otettu sekä kiitollinen valinnastani. Toiveenani on tietysti aina kehittyminen taiteilijana. Kun on tilaa, on mahdollisuus kokeiluille ja uusille oivalluksille. Tärkeää minulle on myös ympäristö ja yhteisö, jolta voi oppia, saada tukea ja inspiraatiota”, kertoo Anikó Kuikka.

Stipendi kattaa 35 m2 työhuonetilan Suomenlinnassa ajalle 1.10.2019–30.9.2020 sähkö- ja vesimaksuineen sekä residenssiorganisaatio HIAPin residenssipalvelut. Aiemmin stipendin ovat saaneet Joonas Siren (2014), Eveliina Hämäläinen (2015), taiteilijakollektiivi Harrie Liveart (2016), Raimo Saarinen (2017) ja Karoliina Hellberg (2018).

Vuonna 2013 perustettu Kuvataideakatemian tukisäätiö edistää ja tukee nuorten lahjakkaiden kuvataiteilijoiden taiteellista toimintaa, näyttely- ja julkaisutoimintaa sekä kansainvälisyyttä.