Photo: Mirva Niemi

Kuvataideakatemian pääsykokeissa tunnelma on avoin ja rento

Kuka olet ja mitä opiskelet? Kuinka monetta vuotta opiskelet?

Olen Tuomo Sundvall ja opiskelen Kuvataideakatemiassa ensimmäistä vuotta.

Mitä pääsykokeissa tapahtui ja millaiseksi koit ne?

Kuvataideakatemian pääsykokeet kestivät kahdeksan päivää. Meille jaettiin neljä eri tehtäväaihetta, jotka olivat hyvin monitulkintaisia ja sellaisia, että niistä saattoi tehdä oikeastaan mitä vain halusi. Tehtäväksi annettiin tehdä kaksi tai useampi työ näiden kahdeksan päivän aikana.

Pääsykoepäivien aikana arvosteluryhmä, joka koostui opettajista, kierteli juttelemassa meille työskentelyn ohessa ja kyselemässä töistä ja niiden historiasta. Itse tein kaksi teosta, joista ensimmäinen liikkui veistoksen ja tilateoksen välimaastossa ja toinen oli veistoksellinen teos, jossa oli myös ääntä mukana.

Henkilökohtaisesti koin, että pääsykokeet olivat hyvin avoimet ja rennot. Pääsykokeissa ei ollut läsnäolopakkoa vaan sai liikkua vapaasti annetun ajan sisällä. Koen, että ei olisi ollut kovin tarkoituksenmukaista asettaa kovin tarkkoja tehtäviä, kuten, että ”piirrä tuolissa istuva ihminen”. Pääsykokeissa oli kuitenkin niin monella eri tekniikalla työskenteleviä ihmisiä.

Miten valmistauduit pääsykokeeseen? Valmistautuisitko nyt jotenkin toisin?

En valmistautunut pääsykokeisiin oikeastaan mitenkään. Tämä oli toinen kerta, kun hain Kuvataideakatemiaan, joten tiesin aikaisemmasta kerrasta mitä täällä tulee tapahtumaan. En stressannut kokeita yhtään, koska itselleni kahdeksan päivää on pitkä aika työskennellä ja tiesin saavani työt valmiiksi annetussa ajassa. Parin ensimmäisen päivän aikana en työskennellyt juuri ollenkaan, vaan kävelin ja mietiskelin töitä. Olen oppinut tuntemaan oman työskentelyni aika hyvin, joten en stressannut ajasta. Loppujen lopuksi sain työni valmiiksi melkein kaksi päivää ennen pääsykokeiden loppua.

En valmistautuisi pääsykokeisiin mitenkään toisin.

Minkä vinkin antaisit Taideyliopistoon hakeville?

Kannattaa tulla etukäteen vierailulle Taideyliopiston akatemioihin, jos mahdollista. Hakuopas ei anna täydellistä kuvaa siitä, millainen opiskelupaikka oikeasti on, jonka vuoksi voisi olla hyvä käydä fyysisesti tutustumassa tiloihin.

Mitä olisit itse halunnut tietää etukäteen pääsykokeista mutta et löytänyt/saanut tietoa?

Mielestäni pääsykoeinformaatio oli kattavaa, mutta ehkä olisi voinut olla hyvä, jos etukäteen olisi saanut tietää missä tilassa tulemme työskentelemään.

Paljon maalaavilta ihmisiltä tuli pääsykokeiden alussa kysymyksiä liuottimista, joten mielestäni voisi olla järkevää, jos etukäteen olisi saatavilla ohje niiden käytöstä.