Photo: Paul Takahashi

Kuvataideakatemian opiskelijat suuntaavat Gambiaan – laajempaa yhteistyötä suunnitteilla

Kahdeksan Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijaa on suunnannut perjantaina 27.11. opintomatkalle Gambiaan tutustumaan paikallisiin materiaaleihin ja pigmentteihin. Matka on jatkoa Kuvataideakatemiassa pidetylle materiaaliopin kurssille. Suunnitteilla on myös rakentaa pidempiaikaista taiteellista ja pedagogista yhteistyötä Taideyliopiston ja Gambiaan vastarakennetun taidekoulun välille.

Opiskelijat tutustuvat luonnosta saatavien väriaineiden hyödyntämiseen lehtori Malla Tallgrenin johdolla, joka myös osallistuu matkalle.

- Afrikassa on pitkät perinteet kankaiden ja värien valmistuksessa. Esimerkiksi paikallisesta hiekka-aineksesta tehdään erittäin pienin kuluin hyvinkin laadukkaita pigmenttejä ja on paljon vielä löytämättömiä kasveja, joita voisi värinvalmistuksessa hyödyntää. Tässä kohtaa myös ekologisuus nousee esille. Voimme lähestyä vanhaa, tunnettua asiaa uudesta näkökulmasta, Tallgren kertoo.

Idea Gambiaan lähtemisestä on tullut Kuvataideakatemian professori Tarja Pitkänen-Walterin kautta. Gambiaan on vastikään rakennettu taidekoulu, School of Arts and Design in The Gambia ja Pitkänen-Walteria on pyydetty suunnittelemaan koulun opinto-ohjelmaa. Taidekoulua on lähdetty rakentamaan gambialais-suomalaisen yhteistyöseura Xam Xamleh Art Promotional Associationin aloitteesta ja koulu on rakennettu osittain suomalaisella tuella. Opetuksen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2016.

- Ennen kuin alkaisin suunnitella koululle opetusohjelmaa, koin, että kulttuuriin ja paikkaan on välttämätöntä tutustua. Se, millaista taideopetus uudessa koulussa voisi olla, muotoutuu tiiviissä yhteistyössä gambialaisten yhteistyötahojen ja Taideyliopiston opettajien pedagogisen koulutusryhmän kanssa matkan aikana ja matkan jälkeen, Pitkänen-Walter toteaa.

Taidekoulun toiminnan aloittamisessa tehdään yhteistyötä paikallisen Gambia Collegen kanssa, josta on tarkoitus valmistua taideopettajia uuteen kouluun. Matkaan osallistuu myös Taideyliopiston tohtorikoulutettavia. Minna Heikinaho (Kuvataideakatemia) ja Tuula Jääskeläinen (Sibelius-Akatemia) tulevat vetämään työpajoja osana taidepedagogista tutkimustyötään.

Lisäksi Kuvataideakatemian lehtori Stig Baumgartner tulee vetämään koulurakennukselle tehtävää maalausprojektia.

Pitkänen-Walter näkee, että matkasta voi syntyä moninaista yhteistyötä niin taidepedagogiikan, tutkimuksen kuin opiskelijoille tarjottavien opintomatkojen muodossa.

- Tarkoituksenamme on, että saamme rakennettua kestävän toimintakulttuurin ja -mallin, joiden myötä yhteistyö jatkuisi paikallisvoimin ja pitkäjänteisesti, Pitkänen-Walter sanoo.

Taideyliopistolaiset vierailevat Gambiassa kahden viikon ajan, alkaen 29. marraskuuta.

Seuraa kuvataideopiskelija Paul Takahashin kuvia matkasta Taideyliopiston Instagramissa joulukuun puolivälistä alkaen.