Mirza Cizmicin teoksia nähdään 21.9. alkaen Project Roomissa.

Kuvataideakatemian näyttelysyksyllä kandeja, taiteilijaduoja ja vahva maalariedustus

Taideyliopiston lukuvuoden käynnistyessä starttaa myös Kuvataideakatemian näyttelyiden ja tapahtumien syyskausi. Syksyn aikana on luvassa muun muassa nuorten maalareiden yksityisnäyttelyitä ja taiteilijaduoja. Syksyllä aloittaa Avoimet opet! -luentosarja, joka tutustuttaa akatemian opettajien taiteelliseen työskentelyyn.

Exhibition Laboratoryn näyttelyissä kandiopiskelijoita, taiteilijaduoja ja saaristo identiteetin metaforana

Kaikkiaan kaksikymmentäyksi nuorta taiteilijaa esittelee tänä syksynä teoksiaan Kuvataideakatemian vuotuisessa Kandinäyttelyssä 28.9.–21.10. Heillä kaikilla on näköpiirissä kuvataiteen kandidaatin tutkinto, noin kolmen vuoden opintojen päätteeksi. Kandinäyttely on kiinnostava katsaus nuorten taiteilijoiden maailmaan ja hyvä tilaisuus nähdä eri ilmaisuvälineitä käyttävien, näyttelyuransa ensiaskelia ottavien taiteilijoiden teoksia yhdellä silmäyksellä. 

Näyttelyllä ei ole yhtä kokoavaa teemaa, vaan kukin osallistuja toteuttaa kandidaatin opinnäytteensä taiteellisen osan vapaasti, omaa taiteellista ajatteluaan seuraten. Kandinäyttelyn ripustusvaiheen aikana opiskellaan taiteen esittämiskäytäntöjen perusteita, kuten installointia, valaistusta ja av-laitteiden käyttöä ja oman työskentelyn esittelyä yleisölle.

Yksin vai yhdessä?

Työryhmätyöskentely on tuttua teatterin tai esitystaiteen saralta, mutta myös kuvataiteilijat työskentelevät yhä useammin erilaisissa pienissä ja suuremmissa yhteenliittymissä. Exhibition Laboratoryn marraskuun näyttelyn taiteilijat, työparit Inka Kynkäänniemi ja Iiris KaarlehtoOcéane Bruel ja Dylan Ray Arnold sekä Emma Jääskeläinen ja Lasse Juuti pureutuvat ajankohtaiseen aiheeseen, taiteilijaduojen työskentelyyn. 

Head and Shoulders -näyttelyssä nähdään veistosinstallaatioita, joiden työstövaiheessa ovat hälventyneet yksilötaiteilijuuden rajat. Näyttelyn ripustuksen aikana taiteilijatyöparienkin yksinoikeus omaan teokseensa asettuu kyseenalaiseksi.

Tohtoriohjelman vuoro loppusyksystä

Archipelago Mountain on Kuvataideakatemian tohtoriopiskelija Stephanie Misan ja hänen työparinsa Ana de Almeidan projekti, joka liittyy Misan taiteelliseen tohtorin tutkimukseen. Projektin pohjalta syntyy näyttely Exhibition Laboratoryyn marras-joulukuussa. 

Kuraattoreiden mukaan kutsumat taiteilijat etsivät teoksissaan yhteyksiä maiseman, kartoittamisen ja identiteetin välillä. Kaiken keskiössä on saaristo, ja kysymys siitä, voiko saaristo olla metafora identiteetille tai vaihtoehtoinen kuvaus siitä – ei yhtenäinen ja pysyvä, vaan moninainen mutta siitä huolimatta yksi.

Näyttely jatkuu myös KuvAn tutkimuspäivien ajan 10.–12.12. Jo neljättä kertaa järjestettävät tutkimuspäivät kokoavat jälleen taiteellisesta tutkimuksesta kiinnostuneet kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista päivittäin vaihtuvien teemojen ja vetäjien johdolla. Päivien tarkempi ohjelma julkistetaan syksyn kuluessa tutkimuspäivien verkkosivuilla.

 Joulumyyjäiset päättävät näyttelysyksyn 

Vielä ennen joulutaukoa Kuvataideakatemia opiskelijat järjestävät Exhibition Laboratoryssa perinteikkäät joulumyyjäiset viikonloppuna 14.–16.12. Suosituista myyjäisistä löytyy taatusti uniikkeja lahjoja pukinkonttiin. Siispä ajoissa paikalle ja käteistä kukkaroon!

Project Roomissa nuoria maalareita

Lönnrotinkadun Project Roomissa nähdään syksyllä vahvojen nuorien maalareiden näyttelyitä. Heistä monen tuotannosta saatiin esimakua jo viime toukokuussa Kuvan Kevät -maisterinäyttelyssä, kuten 21.9. alkaen Project Roomin teoksillaan täyttävä Mirza Cizmicjolta nähtiin tämän vuoden Kuvan Keväässä migraatioon liittyvä maalauskokonaisuus. 

Syksyn aikana galleriassa nähdään myös Hemmo Siposen, Essi Kuokkasen, Mikko Luostarisen ja Enni Suomisen töitä. Lisäksi jo eräänlaiseksi perinteeksi muodostunut Tukholman Kungliga Konsthögskolanin opiskelijoiden näyttelyvierailu nähdään tällä kertaa Project Roomissa lokakuussa.

Muista Tasku!

Muista myös Tasku-galleria Kuvataideakatemian Elimäenkadun toimipisteen kolmannessa kerroksessa. Taskussa nähdään pääasiassa opiskelijoiden projekteja. Syyskuun loppuun asti galleriassa on esillä valokuvan professori Katja Eydelin tervetuliaisnäyttely Appointed gallerian aukioloaikoina maanantaista perjantaihin klo 10–16.

Opettajat esittäytyvät uudessa luentosarjassa

Myös luennot ja erilaiset tapahtumat kuuluvat Exhibition Laboratoryn ohjelmistoon.

Keitä ovat Kuvataideakatemian opettajat? Syksyllä on mahdollisuus tutustua kuvataiteen ammattilaisten työskentelyyn viitenä tiistai-iltana. Uuden Avoimet opet! -luentosarjan aloittaa 2.10. varadekaani, FT, taidehistorioitsija Johanna Vakkari. Sarjan ”pilottijaksona” kuullaan taidegrafiikan opetusalueelta tuttujen opettajien ja taidegraafikoiden Tatu Tuomisen ja Ari Pelkosen ajatuksia taiteen tekemisestä tiistaina 18.9. galleria Forum Boxissa, jossa heidän teoksiaan on parhaillaan esillä näyttelyssä.

Prognostics-luennot jatkuvat syksyllä. Luennoilla kartoitetaan uusia taiteen alueita, jotka haastavat vakiintuneita taiteen muotoja, esittämisen tapoja ja ravisuttavat yhteiskunnallisia normeja ja poliittista ajattelua. Luentosarjaa tukee Saastamoisen säätiö.

Katso tarkemmat tiedot luennoista tapahtumakalenterista. Kalenteri täyttyy syksyn mittaan myös performansseilla ja muilla tapahtumilla, joista tarkemmat tiedot löytyvät verkkosivuilta.

Kun taide sanoi nyt -keskustelut juhlistavat 170-vuotiasta Kuvataideakatemiaa

Kiasman ja Kuvataideakatemian yhteistyössä toteuttama keskustelusarja Kun taide sanoi nyt – kuvataiteen opetus 170 vuotta tarkastelee nykytaiteen yhteiskunnallisen aseman vakiintumista ja nykytaiteen teemojen peilautumista Kuvataideakatemian opetukseen ja Kiasman näyttelytoimintaan.

Keskustelut pidetään Kiasman seminaaritilassa kolmena keskiviikkona 26.9., 24.10. ja 28.11. klo 17–19. Katso keskustelujen aiheet ja puhujat tapahtumakalenterista. Keskustelusarja on osa Kuvataideakatemian 170-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Vapaa pääsy.

Kuvataideakatemian galleriat sijaitsevat Hietalahden torin molemmin puolin. Exhibition Laboratory on ryhmänäyttelyiden sekä luentojen ja tapahtumien paikka Merimiehenkadulla. Project Room esittelee pääasiassa opintojaan viimeistelevien maistereiden yksityisnäyttelyitä ja sijaitsee keskellä Kampin seudun galleriakeskittymää. Näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy. Exhibition Laboratory on esteetön, Project Roomin ulko-ovella on kolme porrasta (lisätiedot ja kysymykset estettömyydestä: kuva.info (at) uniarts.fi.)

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36, avoinna ti–su 11­–18
Project Room, Lönnrotinkatu 35, avoinna ti–su 11–18
Tasku-galleria, Elimäenkatu 25 a, 3. krs, avoinna ma–pe 10–16