Photo: Petri Summanen

Kuvataideakatemian näyttelyitä ja tapahtumia syksyllä 2017

Maalaustaide on vahvasti esillä syksyn näyttelykalenterissa. Näyttelyohjelmassa juhlistetaan myös Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Prognostics-luennoilla puhutaan taiteesta ja teoista, joita kannattelee ystävyys.

Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Exhibition Laboratory on nopealiikkeinen tapahtumien paikka. Live-esityksiä, taiteilijapuheenvuoroja, tutkijavierailuja ja screeningejä lisätään ohjelmaan syksyn mittaan. Opiskelijoiden teoksia kohtaa myös kaduilla ja toreilla ja muissa yllättävissä tiloissa ja tilanteissa.

Ykkösen ratikalla Exhibition Laboratoryyn

Kuvataideakatemian Merimiehenkadun valoisaan, 700 neliön näyttelytilaan pääsee ratikkalinjauudistuksen myötä suoraan ykkösen ratikalla koko päivän.

Exhibition Laboratoyssa jatkuu 10. syyskuuta saakka post doc –tutkijoiden taidetta esittelevä Deutsches Lager ja muita post doc –juttuja. Poeettinen arkeologia -työryhmän Deutsches Lager –projekti osallistuu Suomen lähihistoriasta käytävään keskusteluun, ja siinä on taiteellisen tutkimuksen keinoin tutkittu sodan aikaista kauttakulkuleiriä Hangossa. Muita näyttelyn teoksia ovat Petri Kaverman Kirstu – norsunluutornista galleriaan –kokonaisuus, jossa Kaverma on pohtinut kuoleman kuvastoja ja niitä kohdannutta murrosta, sekä gallerian yläkerrassa Jyrki Siukosen Sillan kuvaus.

Deutsches Lager -projektiin liittyy yleisölle avoin symposium, jossa taiteen ja tieteen edustajat pohtivat leirin käsitteen kulttuurista merkitystä lauantaina 9. syyskuuta klo 9.30–16 Exhibition Laboratoryssa. Puhujina ovat mm. kansainvälisesti tunnetut arkeologit Mats Burström ja Bjørnar Julius Olssen, sotahistorioitsija Oula Silvennoinen, sosiologi Turo-Kimmo Lehtonen sekä post doc -tutkija Inkeri Koskinen ja professori emerita Pirkko Pohjakallio.

Kuvataideakatemian Kandinäyttely on hyvä tilaisuus tutustua näyttelyuransa ensiaskelia ottaviin tulevaisuuden taiteilijoihin. Mukana on parisenkymmentä nuorta taiteilijaa, jotka esittelevät taiteellista ajatteluaan opinnäyteprojektiensa kautta. Millaisiin aiheisiin ja ilmaisutapoihin nuoret taiteilijat tarttuvat, sitä pääsee tarkastelemaan 22. syyskuuta alkaen.

Lokakuun lopulla 25.10. avautuva Painting and Archive tarkastelee nykymaalaustaidetta tulevan ja menneen leikkauspisteessä. Näyttelyssä on mukana Kuvataideakatemian opiskelijoita ja kutsutaiteilijoita sekä maalaustaiteeseen liittyvää esineistöä yksityiskokoelmista. Näyttelyn yhteydessä järjestetään 8.–9.11. kansainvälinen symposium Conversations in Light and Dark, jonka pääpuhuja on taiteilija Terry Winters.

Exhibition Laboratoryn syyskauden viimeinen näyttely on Suomi100-juhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluva Laboratory of Independence. Näyttelyssä mukana oleva opiskelijaryhmä matkusti keväällä ristiin rastiin Suomea keskustelemassa ihmisten kanssa muun muassa itsenäisyydestä ja ihmisten arjesta. Kenttätyötä ohjasi erilaisten yhteisöjen kanssa toteutetuista taideprojekteistaan tunnetut taiteilijat, Kuvataideakatemian vierailevat professorit Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Itsenäisyyspäivän ympärillä esillä olevassa syntyvässä näyttelyssä katsotaan itsenäisyyden satavuotisjuhlan korulauseiden ohi, ja tartutaan siihen, mitä oikeasti tapahtuu Suomessa vuonna 2017.

Project Roomissa opinnäytteitä

Project Room esittelee pääasiassa maisterivaiheen opiskelijoiden opinnäytteitä. Maalaustaiteen lisäksi syksyn näyttelyissä esiin nousevia teemoja ovat muun muassa ekologia ja tarinankerrontaan liittyvät vallankäyton keinot.

13. syyskuuta asti jatkuu Liisa Karintauksen ja Anniina Vainionmäen yhteisnäyttely, jossa on esillä maalauksia ja grafiikkaa. Taiteilijoiden työskentelyssä yhteisiä kiinnostuksen kohteita ovat mm. luonnonilmiöisen tarkkailu ja maisemallisuus. Viikonloppuna 16.–17.9. galleriatilan ottaa haltuunsa Eva+Pihta –työparin projekti Paino. Lauantai-iltana galleria on avoin kaikille ja luvassa on installaatioita, liikkuvaa kuvaa, piirustuksia, installaatioita ja performansseja. Sunnuntain työpajassa klo 13-17 tutkitaan painoa, painavuutta ja painetta välineinä kehotietoisuuden lisäämisessä erilaisia apuvälineitä käyttäen. Katso kaikki syksyn näyttelyt täältä.

Luentoja ja tapahtumia

Syksyn 2017 Prognostics-luentoja yhdistää ystävyys. Luennot käsittelevät taidetta ja taiteellista toimijuutta, joka ei määrity omistajuuden kautta. Luentosarjan käynnistää 4. lokakuuta kreikkalainen performanssitaiteilija Gigi Argyropoulou, ja sarjan kolme muuta luentoa kuullaan loka-marraskuun aikana keskiviikkoisin klo 18. Prognostics-luentoja tukee Saastamoisen säätiö.

KuvAn Tutkimuspäivät kokoaa kolmatta kertaa taiteellisesta tutkimuksesta kiinnostuneen yleisön kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista kotimaisten ja kansainvälisten puhujavieraiden kanssa. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään Exhibition Laboratoryssa 11.–13.12.

Kuvataideakatemian opiskelijoiden odotetut joulumyyjäiset järjestetään tänä vuonna syyskauden päätteeksi 15.–17.12.

Muista myös Tasku!

Tasku-galleria sijaitsee Kuvataideakatemian tiloissa Vallilassa, ja kolmannen kerroksen galleriatilaan on sisäänkäynti suoraan kadulta. Arkisin avoinna olevan gallerian ohjelmassa on opiskelijoiden itsenäisen työskentelyn myötä syntyviä opiskelijaprojekteja sekä kurssinäyttelyitä.

Kuvataideakatemian näyttelytilat ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–18, ellei toisin mainita. Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia.

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36
Project Room, Lönnrotinkatu 35
Tasku-galleria, Elimäenkatu 25, 3. krs