Hanna Hyy, Heat Hat, 2018.

Kuvataideakatemian galleriat avoinna läpi kesän

Odotettu kesä on aluillaan, ja samoin on käynnistymässä Kuvataideakatemian näyttelytoiminnan kesäkausi. Kesällä Exhibition Laboratoryssa ja Project Roomissa nähdään yksityis- ja ryhmänäyttelyitä kotimaisilta ja kansainvälisiltä nuorilta taiteilijoilta. Ohjelmassa on myös yhden päivän tapahtumia, taiteilijatapaamisia ja luentoja. 

Näyttelyissä ja tapahtumissa muun muassa kartoitetaan taiteen ja matematiikan rajapintoja, jaetaan yhteistä tilaa, ja luvassa on myös performanssia ja kollektiivisen taiteellisen työskentelyn ehtojen tutkimista.

Näyttelytilat ovat avoinna läpi kesän lukuun ottamatta ripustus- ja työskentelytaukoja, joiden ajankohta kannattaa varmistaa tapahtumakalenterista ennen näyttelyvierailua. Ajankohtaisimmat tiedot saa seuraamalla näyttelyiden Facebook-eventtejä.

Näyttelykesä käynnistyy kesäkuun toisella viikolla

Jos taide ja matematiikka ja niiden rajapinnat kiinnostavat, kannattaa suunnata tiistaina 12.6. Exhibition Laboratoryyn. Art & Computation -tapahtumapäivään kuuluu alustuksia taiteesta ja laskennallisista prosesseista, ja aiheiden parissa jatketaan iltapäivän työpajoissa. Symposium tuo yhteen taiteilijoita ja matemaatikkoja vaihtamaan ajatuksia, ja näyttelyn taiteilijoiden tulkinnoissa aihepiiristä syntyy digitaalisia taideteoksia, installaatioita ja esityksiä. Teoksia nähdään muun muassa seuraavilta taiteilijoilta: Maria Hekkala, Matti Hyvönen, Saija Kivikangas, Tero Niskanen, Aleksi Salminen ja Verneri Salonen.

Seuraavana iltana 13.6. klo 18 alkaen Exhibition Laboratoryssa ja sen läheisyydessä Performance art now! -tapahtumassa esitystaidetta kuudelta kiinnostavalta, taustoiltaan erilaiselta Suomessa työskentelevältä taiteilijalta tai taiteilijaduolta: Helinä Hukkataival, Linda ja Aura, Michel Ruths, Timo Viialainen, Viljami Nissi ja Yuan Moro Ocampo.

Helsingin Hietalahdessa sijaitsee Kuvataideakatemian toinen galleria, Project Room. Siellä on esillä 15.6. alkaen maisterivaiheen opiskelija Hanna Hyyn näyttely Noidan hattu ja muita aiheita, jonka teokset käsittelevät merkityksellisyyden löytämistä. Näyttelyssä havaintoon perustuvat maalaukset saavat parikseen niiden malleina toimineita esineitä.

Keskikesän näyttelyissä nuoria taiteilijoita ja kansainvälisiä vieraita

Exhibition Laboratoryn keskikesän näyttelyistä ensimmäinen, Personal Space, esittelee teoksia kuudelta nuorelta taiteilijalta 20. kesäkuuta alkaen aina heinäkuun puoliväliin asti. Kukin näyttelyn taiteilija ottaa galleriasta teoksillaan haltuun oman tilansa. Taitelijoiden käytössä on kokonaisuudessaan Exhibition Laboratoryn lähes 700 neliön tila. 

Esillä on taiteen tekemisen kirjo maalauksista ja valokuvista keramiikan ja veistosten kautta videoon. Taiteilijat ovat Teresa Kari, Kastehelmi Kollmann, Talvikki Kollmann, Annaliisa Krage, Maisa Majakka ja Rosaliina Paavilainen.

Exhibition Laboratoryn näyttelykesä jatkuu 20.7. alkaen kansainvälisellä näyttelyllä, joka kantaa työnimeä Gravity Seeks Love.

Hotel Infinity valtaa Project Roomin heinäkuussa. Kuten hotellissa, Minna Kangasmaan organisoimassa Hotel Infinityssa taiteilijat tulevat ja menevät, mutta vierailunsa aikana tulevat osaksi näyttelyn kokonaisuutta ja muokkaavat sen sisältöä. Mukaan kutsutut taiteilijat ovat Sonja Bendel, Christiane Bergelt, Christine Düwel, Eija Hirvonen ja Catherine Ludwig.

Hotel Infinity on taiteellinen tutkimusmatka kollektiivin syntymisen prosessista eli asioista ja ihmisistä, jotka sen synnyttävät. 6.–27.7. avoinna olevaan näyttelyyn liittyy myös yleisölle avoimia tapahtumia, kuten luentoja ja taiteilijatapaamisia.

Elokuussa Limudiskoon

Exhibition Laboratoryn elokuun ensimmäinen viikko on varattu Anne Naukkarisen ja Venla Heleniuksen projektille Lately this body has been quite lazy. Taiteilijat käyttävät alkuviikon työskentelemiseen yhdessä teosta varten kootun työryhmän kanssa, ja yleisölle gallerian ovet ovat avoinna sunnuntaina 5.8.

Paulon Säätiön kutsunäyttely nähdään Project Roomissa tuttuun tapaan elokuun alkupuolella. Näyttelyllä on vuosittain vaihtuva kuraattori, joka tänä vuonna on The Museum of Contemporary Art Londonin johtaja Michael Petry. Hänen kutsumanaan näyttelyssä nähdään teoksia seuraavilta Kuvataideakatemiassa opiskelevilta taiteilijoilta: Eetu Huhtala, Saija Kivikangas & Emma Peura, Maisa Majakka ja Suvi Sysi. Näyttely on esillä 10.–26.8.

Taiteiden yötä vietetään Helsingissä 23.8., ja samana iltana juhlitaan Exhibition Laboratoryssa avajaisia: gallerian alakerrassa on esillä maisteriopiskelija Hami Bahadorin projekti, ja yläkerrassa avautuu Limudisko. Mutta onko pakko juhlia, jos ei huvita, kysyvät Limudisko-näyttelyn taiteilijat, muun muassa Emelie Luostarinen, Iida Pii ja Salome Vähämäki. Näyttelyn teoksissa taiteilijat pohtivat monimutkaisia tunteita ja tilanteita, joita liittyy ryhmiin kuulumiseen ja muiden seurasta vetäytymiseen. 

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki
Project Room, Lönnrotinkatu 35, 00180 Helsinki       

Näyttelyt avoinna tiistaista sunnuntaihin 11–18, ellei toisin mainita. Suljettu maanantaisin sekä näyttelyiden ripustuksen aikana. Juhannuksena lisäksi Exhibition Laboratory suljettu 22.–24.6. ja Project Room 22.–23.6. Näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.