Artor Jesus Inkerö lähtee Rijksakademie-residenssiin 2019.

Kuvataideakatemian alumneja maineikkaisiin residensseihin

Artor Jesus Inkerö on valittu Rijksakademie van Beeldende Kunsten -residenssiin ja Jonna Kina ISCP-residenssiin.

Rijksakademie van Beeldende Kunstenin residenssi Amsterdamissa on taidemaailman halutuimpia residenssiohjelmia, johon hakee vuosittain 1700 taiteilijaa. Residenssi saa usean vuoden tauon jälkeen suomalaisen osallistujan, Artor Jesus Inkerön. Jonna Kina taas on valittu New Yorkin ISCP-residenssiin. Aiemmin kesällä julkistettiin vuoden ensimmäiset alumniresidenssivalinnat: Josefina Nelimarkka SPACE-residenssiin Lontooseen ja Kristina Sedlerova Jan van Eyck Academien residenssiin Maastrichtiin.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia tarjoaa yhdessä Saastamoisen säätiön kanssa alumneilleen mahdollisuuksia kansainvälistymiseen muun muassa residenssistipendien muodossa. Nuoret taiteilijat saavat kuukausien tai jopa vuoden mittaisesta residenssistä otolliset olosuhteet taiteelliseen työskentelyyn sekä mahdollisuuden keskusteluihin, kohtaamisiin ja verkostojen luomiseen.

Rijksakademie-yhteistyö käyntiin

Artor Jesus Inkerö, joka valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2017, lähtee Rijksakademie van Beeldende Kunsten -residenssiin ensimmäisenä Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön stipendiaattina. Rijksakademie on ollut Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön residenssikumppani vuodesta 2015 asti, mutta aiempina vuosina residenssi ei ole valinnut Kuvataideakatemian alumnia ohjelmaansa.

Inkerö on työskennellyt jo pitkään performatiivisen projektin parissa, jossa hän muokkaa kehoaan ja koko identiteettiään maskuliinisemmaksi. Hän on käyttänyt työvälineinään pukeutumista, puheterapiaa, syömistä, kehonrakennusta ja käytöksen muutosta ja kuvannut itseään videoihin ja valokuviin. Inkerön teoksia on ollut esillä mm. Kiasmassa, Emmassa, Wäinö Aaltosen museossa ja New Yorkin New Museumissa.

Inkerö on kiinnostunut siitä, miten länsimainen ihminen näyttäytyy nykyhetkessä. Hän on esimerkiksi kuvannut itseään poseeraamassa samoin elkein kuin tietyt julkisuuden henkilöt ja asettanut itsensä näin samaan kehykseen. ”Koen, että voin olla kriittinen yhteiskuntaa kohtaan samalla kun olen kriittinen itseäni kohtaan. Viimeisimmissä teoksissani ovat vahvasti läsnä sellaiset ilmiöt kuin bodaus, sukupuoli, tuloksellisuus, ulkonäkö, kriisit ja keinotekoisen tuntuiset elinympäristöt”, sanoo Inkerö.

Residenssi kannustaa taiteilijaa eteenpäin

Kuvataideakatemiasta vuonna 2013 valmistunut Jonna Kina lähtee puoleksi vuodeksi New Yorkiin ISCP-residenssiin. Brooklynissa sijaitseva International Studio & Curatorial Program on arvostettu kansainvälinen residenssiohjelma, joka tukee taiteilijoiden ja kuraattoreiden luovaa kehitystä. 

Jonna Kina työskentelee pääasiassa videon, äänen, valokuvan, tekstin, veistoksen ja installaation parissa. Hänen teostensa runollinen, mutta objektiivinen ja avoin visuaalinen kieli aktivoi katsojat ja haastaa heidät ajattelemaan kriittisesti sitä, mitä heille esitetään.

Kuvataideakatemian lisäksi Kina on opiskellut myös Aalto-yliopistossa, School of Visual Artsissa New Yorkissa sekä Bezazel Academy of Art and Designissa Jerusalemissa. Kina on saanut töistään useita palkintoja, ja hänen teoksiaan on ollut esillä viime aikoina mm. Tokiossa, Moskovassa, Lontoossa, Firenzessä, Helsingborgissa ja Helsingissä.

”Taiteilijalle residenssi on yksi tärkeimmistä työvälineistä. Se kannustaa luomaan, jakamaan, ajattelemaan ja tuottamaan”, sanoo Kina, jolle työskentely ISCP:ssä on erinomainen mahdollisuus luoda kansainvälisiä verkostoja ja ammentaa New Yorkin ainutlaatuisesta kulttuuritarjonnasta. ”Todellisen ja vahvan yhteystyöverkoston luominen on taiteilijalle avaintekijä tulevaisuuden kannalta”, sanoo Kina.

Taustaa

Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön residenssikumppanit vuosina 2015–2018 ovat olleet Jan van Eyck Academie Maastrichtissa ja ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa sekä uutena tulokkaana vuodesta 2018 alkaen Lontoon Space-residenssiohjelma. Lisäksi Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamissa on varattu mahdollisuus stipendiin, mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan.

Residenssistipendejä saattoivat hakea kaikki Kuvataideakatemian alumnit (Jan van Eyckin kohdalla vain alle 40-vuotiaat). Esikarsinnan muiden paitsi Rijksakademien kohdalla teki yhden Kuvataideakatemian edustajan ja kahden ulkomaisten asiantuntijan muodostama raati. Lopullisen valinnan residenssitaiteilijasta teki vastaanottavan residenssin johto.  Apuraha sisältää muun muassa matkat, työtilan ja residenssin tarjoamat palvelut sekä avustuksen majoitukseen ja elinkustannuksiin.

Stipendiaatit ISCP:n residenssissä:

Olli Keränen kevät 2018

Bita Razavi kevät 2017

Tuomas A. Laitinen syksy 2016

Aleksi Kraama (ent. Linnamaa) 2015

Stipendiaatit Jan van Eyck Academie -residenssissä:

Joonas Hyvönen 2017-2018

Maria Pääkkönen 2016-2017

Meri Linna 2015-2016