Lotta Mattilan teos Asuttaja esittää jättiläismäistä erakkorapua, joka on ottanut kuorekseen luonnollisen kokoisen merikontin.

Kuvataideakatemialaisen jättirapu-veistos voitokas Kalasataman taidekilpailussa

Jättiläismäistä erakkorapua esittävä veistos Asuttaja on Kuvataideakatemiassa opintojaan viimeistelevän kuvanveistäjä Lotta Mattilan teos, ja yksi viidestä Kalasataman taidekilpailun voittajaehdotuksesta.

Erakkoravuilla ei ole omaa kuorta, ja Mattilan teoksessa erakkorapu onkin ottanut kuorekseen luonnollisen kokoisen merikontin. Kontti on aito merikontti ja erakkorapu valetaan pronssista.

Merikontti kantaa Mattilan mukaan muistoa Kalasataman historiasta vilkkaana satamana.

"Kalasatamasta on viime vuosina, konttiliikenteen lakattua, löytänyt kotinsa taide ja kaupunkikulttuuri. Erakkoravut vaihtavat kasvaessaan kuorensa suurempaan, jopa vierasesineeseen. Samoin taide löytää aina paikkansa, yllättävistäkin paikoista. Teoksen rapu symboloi myös kasvavaa Helsinkiä ja helsinkiläisiä, jotka Kalasataman rakentamisen myötä löytävät kodin uudelta uniikilta asuinalueelta", sanoo Mattila.

Mattilan Asuttaja sijoitetaan Aallonhalkojanaukiolle. Sompasaaren Loviseholmin puistoon sijoitetaan Kirsi Kaulasen teos Mare ja Vinsentinaukiolle Pekka Kauhasen Litistynyt houkka. Sörnäistenniemen Capellanaukion ensimmäinen sija jaettiin kilpailussa Pentti Kareojan, Aimo Katajamäen ja Marko Pullin Mustikkanaamion ja 9 supermustikan ja Olli Keräsen ja Maija Luutosen Pica Pican kesken. Keränen ja Luutonen ovat valmistuneet Kuvataideakatemiasta vuonna 2006.

Kalasatamassa on entuudestaan useita Kuvataideakatemiassa vaikuttavien ja sieltä valmistuneiden taiteilijoiden teoksia, kuten kuvanveiston professorin, kuvanveistäjä Villu Jaanisoon teos Kuukkeli sekä Timo Heinon teos Veteen piirretty viiva. Heinon kuvataiteen tohtorin opinnäyte tarkastetaan lokakuussa.

Teokset valmistuvat rinnan asuinalueen kanssa

Kalasataman taidekilpailun voittaneet teokset on tarkoitus toteuttaa rakentuvalle asuinalueelle vuosien 2016–2023 välillä. Kilpailussa haettiin pysyväisluontoisia taideteoksia neljään eri paikkaan Kalasataman asuinalueelle.

Taideteoksia haettiin julkisella kilpailulla, jonka Helsingin kaupunki julkisti syksyllä 2015. Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saapui 261 ehdotusta, joista finaaliin valittiin viime keväänä 12.

Kalasataman taidekilpailun finaalityöt ovat esillä 5.–22.10.2016 info- ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2, Helsinki). Taiteilijat ovat paikalla kertomassa teoksistaan lauantaina 8.10. ja 15.10. Lisää tietoa: laituri.hel.fi.