Photo: Kalle Koponen

Kristian Smeds näyttelijäntaiteen professoriksi

Kristian Smeds on valittu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professoriksi ajalle 1.3.2018–28.2.2023. Toisena näyttelijäntaiteen professorina jatkaa näyttelijä Elina Knihtilä.

Kristian Smeds (s. 1970) on yksi menestyneimmistä ja kansainvälisimmistä suomalaisista taiteilijoista ja teatterintekijöistä sekä vahva alan uudistaja. Smeds on toiminut ohjaajana ja näytelmäkirjailijana ja on voittanut töillään useita suomalaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Kristian Smeds on opiskellut Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmassa vuosina 1990–1994 ja hän on toiminut myös vierailevana opettajana Teatterikorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Kansallisteatterin residenssitaiteilijana.

Kristian Smeds odottaa innolla pääsevänsä kehittämään nykyaikaista näyttelijänkoulutusta.

– Minulla on vilpitön halu siirtää fokus omasta taiteestani opiskelijoihin, heidän unelmiinsa teatterista ja taiteesta. Suomalaisen teatterin historiallinen juuri on ajallisesti lyhyt, mutta se on väkevä ja uniikki. Me olemme se pohjolan hohtava helmi. Tällä polulla on hyvä jatkaa.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka toivottaa uuden professorin tervetulleeksi.

– Kristian Smeds on teatterintekijä, jolla on pitkä kokemus kirjoittamisesta, ohjaamisesta, lavastamisesta ja näyttelemisestä niin Suomessa kuin kansainväliselläkin kentällä. Keskeistä hänen opetustyössään ovat olleet opiskelijan omakohtaisen taiteellisen eetoksen esiintuominen sekä kollektiiviset oppimisprosessit. Laajan kokemuksensa ja kontaktiverkostonsa kautta Smeds tuo merkittävän panoksen näyttelijäntaiteen koulutusohjelmaan ja tulevaisuuden koulutustarjonnan suunnitteluun TeaKissa. Hän on taiteilijana karaistunut tekemään töitä koko yhteisön voimin, sanoo Maarit Ruikka.

Näyttelijäntaiteen professori valitaan taiteellisin perustein, ja tehtävä täytetään nyt ensimmäistä kertaa avoimen haun kautta. Tehtävä tuli avoimeksi, kun näyttelijäntaiteen professori Hannu-Pekka Björkman on siirtymässä ensimmäisen professorikautensa jälkeen Suomen Kansallisteatterin näyttelijäksi. Professorin tehtävään oli 14 hakijaa. Valinnassa arvioitiin taiteellista pätevyyttä, opetustaitoa, kansainvälistä kokemusta ja johtamistaitoa sekä kiinnostusta alan opettamiseen, kehittämiseen ja tutkimukseen.
 

Kristian Smeds, s. 1970. Taiteilija.

Opinnot: Teatterikorkeakoulu, Dramaturgian koulutusohjelma 1990–94
Teatteri Takomon perustaja ja taiteellinen johtaja 1996–2001
Valtion näyttämötaidetoimikunnan jäsen 2001–2003
Kajaanin Kaupunginteatterin johtaja 2001–2004
Smeds Ensemblen perustaja ja taiteellinen johtaja 2007–2014
Suomen Kansallisteatterin Residenssi-taiteilija 2015–19 

Koko CV